MM Normandia 2014

20.5.2014

Terhi Stegars - Axis on vahvin nimi kouluratsastuksessan. Kuva: SRL Ulla Lindgren-Fagerholm
Terhi Stegars - Axis on vahvin nimi kouluratsastuksessan. Kuva: SRL Ulla Lindgren-Fagerholm

Suomi pyrkii mukaan kuuteen lajiin, Stegars - Axis vahvin ratsukko kouluratsastuksessa

Ratsastuksen kansainvälisellä arvokisatasolla kauden tärkeimmäksi nousee kahdeksan lajin MM-kilpailut, jotka käydään kahden viikon aikana Caenissa, Ranskassa elo-syyskuun vaihteessa.

- Kyseessä on kaikilla mittareilla mittava satsaus. MM-kisoihin lähdetään parhaimmillaan jopa neljällä kokonaisella joukkueella, eli este-, koulu- ja vammaisratsastuksessa sekä lännenratsastuksen reiningissä. Lisäksi kenttä- ja matkaratsastukseen tähtää mukaan kaksi ratsastajaa kumpaankin, sanoo Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne.

 - Jos päästään kilpailemaan kärjellä, on olemassa menestysodotuksia. Ehdolla on myös kokemattomampia urheilijoita, joiden kohdalla tulostavoite on alempi ja tavoitteena enemmänkin arvokisakokemus tulevaisuutta ajatellen, hän jatkaa.

 Esteratsastuksessa koviin nimiin lukeutuvat  Maiju Mallat, Anna-Julia Kontio, Satu Liukkonen ja Sebastian Numminen. Nelikolla on sekä arvokisakokemusta sekä hienosti käynnistynyt kausi mukaan lukien mm. tuore Nations Cup -voitto Linzissä viikko sitten.  Viime vuoden EM-joukkueessa mukana olleet Kaarlo ja Henri Kovács ovat myös vahvoja ratsastajia, joilla on kuitenkin hevostilanne tällä hetkellämikäli tulostaso on kohdallaan ja hän on käytettävissä, on hän vakavasti varteeno vielä auki. Nina Fagerström kilpailee tällä hetkellä Amerikan mantereella ja tettava kandidaatti. Uusina niminä EM-tasolle ovat nousemassa mm. Jessica Timgren ja Mikko Mäentausta.

Kouluratsastajia kova sarja

Kouluratsastajien tämän hetken vahvimmat nimet ovat Terhi Stegars ja  Axis TSF, maailmanlistalla sijalla 40. sekä olympiaratsukko Mikaela Lindh ja Skovlunds Más Guapo, maailmanlistalla 53. tilalla talven kisatauon jälkeen.

Olympiaratsastaja Emma Kanervan Sini Spirit on siirtynyt nuoren saksalaisratsastajan opetusmestariksi. Kanerva kilpailee näillä näkymin työnantajansa Hubertus Schmidtin tallin kolmella kansainvälisen tason gp-hevosella, joista Cardeurilla ja Heimliche Liebellä hän on ylittänyt MM-karsintarajan kertaalleen. Ensi viikonloppuna on ensimmäinen koitos edessä ratsulla Lord Of Lennox Vf. Vielä ei ole varmaa, ovatko hevoset hänen käytössään MM-kilpailuja ajatellen.

Kaksinkertaisella, hallitsevalla Suomen mestarilla, Stella Hagelstamilla, on MM-kvaalit eli 64 prosenttia koossa tammalla Soraya II ja orilla Chopin, mutta jälkimmäisellä hän ei ole ylittänyt vielä Ratsastajainliiton asettamaa osallistumisrajaa, mikä on nostettu 66 prosenttiin. Sama pätee Alexandra Malmströmiin hevosella MD Waterford II.

Yksi kansainvälinen karsintatulos vaaditusta kahdesta on tällä hetkellä ratsukoilla Linnea Grünn - Niklas sekä Johanna Heikkilä - Adonna.

Vammaisratsastajissa paralympiamitalisti Katja Karjalainen tähtää MM-kisoihin uudella hevosellaan Woikoski Double U, mahdollisia lähtijöitä hänen lisäkseen ovat Jaana Kivimäki ja Mari Lehtikunnas.

Kenttäratsastuksessa tarvittava osallistumisoikeus on tällä hetkellä kahdella ratsastajalla. Elmo Jankari voitti nuorten Euroopan mestaruuden viime kaudella superlupaavalla tammallaan Duchess Désirée ja Sanna Siltakorpi oli 20. sijalla senioreissa Lucky Accordilla. Lisäksi Siltakorpi voitti 2013 PM-kultaa Bofey Bridgellä.

Lännenratsastuksessa MM-mittelöön hakee paikkaa monta ratsastajaa. Viime kesänä Suomen ensimmäinen EM-joukkue kautta aikojen oli Saksassa hienosti seitsemäs, mikä oli ensi yrittämällä hyvä saavutus. Maria Mustonen selvitti tiensä 20 parhaan joukossa finaaliin, hänen ohellaan joukkueessa olivat mukana  Pete Perkiö, Maria Astikainen ja Teija Pietilä. Kari Vepsä osallistui henkilökohtaiseen kilpailuun ja on nyt mukana taistelemassa joukkuepaikasta yhdessä tyttärensä Siri Haanpään kanssa, sama tavoite on myös Rebecca Ylitalolla.

Matkaratsastuksessa karsintatuloksia hakevat sekä Alina Garcia-Huovinen että Nea Mickelsson. Suomalaisvaljakoita ei ole lähdössä Ranskaan, sillä siellä kilpailevat vain nelivaljakot. Hevosyksiköiden MM on syyskuun lopussa Izsakissa, Unkarissa. Vikellykseen ei ole näillä näkymin osallistujia.

 MM-kvaaleja Ranskaan voi kaikissa lajeissa suorittaa 21. heinäkuuta saakka, paitsi matkaratsastuksessa takaraja on 25. kesäkuuta. Joukkueella menestyminen MM-kilpailuissa on sikäli tärkeää, koska siellä ovat jaossa olympialajien ensimmäiset joukkuepaikat Rioon.

Ylellä on luvassa runsaasti kisalähetyksiä MM-kisoista!