Uusi tyyli Aachenissa

30.5.2015


Stegars ja Axis jälleen radalla

Terhi Stegarsilla ja Axiksella mielenkiintoinen
GP-startti EM-kisojen esinäyttämöllä Aachenissa

 

Kouluratsastaja Terhi Stegars kilpaili huippuseurassa Aachenissa Saksassa kovimman tason viiden tähden kilpailuissa ensi kertaa Las Vegasin maailmancupin finaalin jälkeen. Näyttämö on sama, missä järjestetään EM-kilpailut elokuussa. Stegarsilla oli tällä kertaa hieman erilainen esitys kuin aiemmin.

 

- Tämä oli vähän testirata EM-kisoja ajatellen siitä, miten kannattaa jatkaa eteenpäin. Sain Las Vegasissa ahaa-elämyksen, ja sen jälkeen olen muuttanut ratsastuksen pääpainoa vähän erilaiseksi, ja nyt halusin viedä saman radalle mitä kotona treeneissä ollaan tehty. Halusin myös testata erilaisia säätöjä radalla, Stegars kertoo.

 

Mistä swingin vaihdos kesken kauden?

 

- Jos ei ikinä muuta mitään, ei voi toivoa suurempia edistysaskeliakaan. Olen virittänyt Axista vähemmän ja hakenut enemmän rentoutta. Jännitys pitää saada sisäiseksi jäntevyydeksi ja rentouteen myös näyttävyys päälle. Pidemmällä aikavälillä tällä treenitavalla tulee tasaisia tuloksia, ja myös liikkeet paranevat.

 

Tuomariston vastaanotto oli varsin sekalainen. Skandinaaviset tuomarit antoivat tulokseksi 67.30 ja 67.50 prosenttia, ranskalainen päätuomari 73,1 ja kaksi muuta 72,7 ja 71. Sijoituksissa eri tuomarit tarjosivat skaalaa 5.-18. Loppupelissä Stegars oli 11. kokonaistuloksella 70.32 % ja jatkaa sunnuntain vapaaohjelmaan.

 

- Pidin suunnitelmastani kiinni läpi radan, mihin olen tyytyväinen, vaikka toki olisin halunnut sijoittua paremmin. Pisteet eivät olleet tänään hevosesta kiinni, vaan minun ratkaisuistani. Tämä ei ollut huono eikä huipputuloskaan, mutta siihen lähtökohtaan nähden, että olemme tehneet muutoksia, tämä oli ihan hyvä.

 

- Kun lähtee muuttamaan asioita, uuden metodin kanssa ei osaa heti tehdä kaikkia liikkeitä hevoselle optimaalisella tavalla. Joistakin asioista saimme parempia pisteitä kuin ikinä. Raviohjelma oli todella hyvä ja piaffe ja passage todella varman, helpon ja sujuvan tuntuista. Laukassa tuli virheitä, esimerkiksi kaikki vaihdot eivät olleet kunnolla läpi. Llaukassa ei ollut tarpeeksi jäntevyyttä.

 

Stegarsin valmentaja Richard White, Kyra Kyrklundin puoliso, on tukenut Stegarsin rohkeita valintoja. Stegars tähtää päättäväisesti parempaan ja myös Axis jatkaa edelleen innokkaasti ja energisenä kilpauraansa.

 

- Ilmaa on ylöspäin tämän päivän radalta, siihen nähden tulos on hyvä. Ja piste-erothan olivat varsin pienet, olen monesti voittanut mm. neljänneksi sijoittuneen. Las Vegasin jälkeen treenipäiviä on ollut todella vähän, Axis oli ensin kaksi viikkoa laitumella ja käveli metsässä. Välitreeni on meillä muutenkin nykyään todella kevyttä.

 

Kyseessä oli myös ratsukon ensimmäinen ulkostartti sitten Normandian MM-kisojen halleissa kisattujen maailmancup-kauden jälkeen.

 

Hyvää kuuluu myös sikäli, että Suomen maajoukkueen eläinlääkäri tarkisti oriin lauantaina kisapaikalla EM-kisoja ajatellen ja totesi hevosen olevan todella hienossa kunnossa.

 

Ja päivän luokan Grand Prix voitti siis Saksan Isabell Werth - Don Johnson FRH (76.30) ennen Ruotsin Tinne Vilhelmson Silfvéniä ja Don Aurielloa (75.92). Kolmanneksi sijoittui USAn Steffen Peters Legolaksella(75.78).

 

Kouluratsastustuloksia 30.5. CDI5* Aachen, Saksa
1) Isabell Werth - Don Johnson FRH, GER 76.30%
2) Tinne Vilhelmson Silfvén - Don Auriello 75.92%
3) Steffen Peters - Legolas, USA 75.78%

Terhi Stegars – Axis TSF, FIN 70.32&%
Täydet tulokset:

Järjestäjä: www.chioaachen.de