"Sololla" tunteikkaat jäähyväiset

25.10.2015

Ura päättyi näyttävästi showkilpailun voittoon

Porthan-Broddellin Solos Lacan jätti jäähyväiset kisa-areenoille voitokkaissa ja tunteikkaissa merkeissä

 

Sunnuntaina kouluratsastajat ottivat haasteen vastaan ja kävivät tiukkaan kaksintaisteluun Helsinki Porsche Horse Show´ssa. Dressage Knock-Out -kilpailussa tuomareille esitettiin vaativimpia GP-liikkeitä samanaikaisesti pareittain, ja parempi ratsukko eteni jatkoon yleisön pauhatessa suosikkinsa puolesta.

 

Loppuotteluun etenivät  Suomen Eevamaria Porthan-Broddell  - Solos Lacan sekä Ruotsin Jeanne Högberg - Duendecillo P. Juontaja Teemu Ahteen mukaan maaottelun sijaan kehässä oli oikeastaan puolitoista suomalaista, kun Högbergin hevonen on Anne Niemen Suomessa kasvattama FWB-jalostusori.

Högberg oli ratsastanut ”Peikolla” jo GP:n ja GP vapaaohjelman voittoon, mutta Porthan-Broddellin ”Setämies” kukisti sen virheettömillä ykkösvaihdoilla, joissa Peikolla oli tällä kertaa haluttua runsaammin pompukkuutta. Molemmat tekivät mm. myös hienot piaffepiruetit.

 

Kyseessä oli 19-vuotiaan Solos Lacanin jäähyväiskilpailu, jonka Porthan Broddell ratsasti Suomen liput saappaiden varsista liehuen sytyttäen yleisön hurraamaan. Jäähyväisten hetkellä riemukas tunnelma vaihtui liikutuksen hetkeen, kun ratsastaja riisui ratsultaan satulan ja suitset, ja ratsasti viimeiset kunniakierrokset pelkällä riimulla.

 

Porthán-Broddell saapui lehdistötilaisuuteen silmät kyynelissä kykenemättä hetkeen puhumaan.

 

- Minulla on hyvin tunteikas olo tällä hetkellä. Vaikka tänään voittamamme luokka olikin tällainen show-luokka, olin todella tyytyväinen hevoseen ja suorituksiimme.

 

Solos Lacan jättää kilpailemisen iloisena, terveenä ja kunnossa, tämä oli hieno tapa päättää sen ura. Maailmassa ei ole montaa hevosta, jotka ovat tehneet ensimmäisen Grand Prix -luokkansa 18-vuotiaana ja edustaneet MM-kilpailuissa vain puolta vuotta myöhemmin. Solos Lacanin ura on ollut yllätyksellinen ja kerrassaan huikea.


Sinivalkoisissa koristeissa hevosen synnyinmaan kunniaksi esiintyneet Högberg ja Duendecillo P nauttivat Knock Out -luokasta.

- Oli hauskaa ratsastaa ensimmäistä kertaa tällaisessa luokassa. Teimme kyllä kaikkemme voittaaksemme, hän nauroi.

 

Luokan arvosteli kolme tuomaria. Irmeli Summanen ja Paula Nystén arvioivat hevoset yksittäin ja Marko Björs vastasi yleisarviosta.

 

- Kilpailun konsepti paranee vuosi vuodelta. Yleisöystävällistä luokkaa, missä katsojat elävät metelistä päätellen täysillä mukana, on myös mukava arvostella. Kaikki hevoset olivat tänään rennon ja iloisen oloisia, aivan kuten ratsastajatkin. Monet hevoset suorittivat liikkeet jopa paremmin kuin muissa kilpailuissa. Tämä luokkaformaatti toimii hyvin, Summanen toteaa.

- Kun radalla on kaksi hevosta samanaikaisesti, pääsee yleisö vertailemaan niiden suorituksia ja osallistumaan hevosten arviointiin. Se tekee luokasta yleisöystävällisen ja mielenkiintoisen seurattavan, Björs sanoo.

Porthan-Broddell sai palkinnoksi satulan sekä Atelier Torbjörn Tillanderin suunnitteleman upean kaulakorun.