SRL:n syyskokous

27.11.2016

Hallitus 2017: Osmo Metsälä, Satu Väihkönen, Tomas Stenius, Laura Airaksinen, Sofia Vikman ja Pirkko Herd, Marjukka Manninen poissa, kuva SRL Sonja Holma.
Hallitus 2017: Osmo Metsälä, Satu Väihkönen, Tomas Stenius, Laura Airaksinen, Sofia Vikman ja Pirkko Herd, Marjukka Manninen poissa, kuva SRL Sonja Holma.

Tutu Sohlbergille kultainen ansiomerkki

 

Suomen Ratsastajainliiton syyskokouksessa hallitukseen valittiin kolmivuotiskaudelle lappeenrantalainen sairaanhoitaja, ratsastuskouluyrittäjä Osmo Metsälä 405 äänellä ja varatuomari Tomas Stenius Kauniaisista 336 äänellä erovuorossa olleiden Antti Linnan ja Carina Nyholmin tilalle. Yksivuotiskaudelle Johanna Örndahlin keskeytynyttä kautta paikkaamaan nousi lääketieteen lisensiaatti Satu Väihkönen Lahdesta 253 äänellä. Hallitusvaalissa ehdolla olivat myös tietohallintojohtaja Aisa Aarnio-Wihuri Paimiosta saaden 244 ääntä. Kauppatieteiden maisteri, yrittäjä Carina Nyholm Vaasasta asettui uudelleen ehdolle tuloksena 195 ääntä.

Vuonna 2017 juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja suomenhevosen 110-vuotista taivalta. Hevosalan toimijoiden yhteinen projekti Mahdollisuuksien hevonen on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Sen puitteissa järjestetään yli tuhat hevostapahtumaa ympäri Suomen. Juhlavuoden huipentuma on ainutkertainen Hevoset Kaivarissa -tapahtuma, ja Helsingin Kaivopuistoon odotetaan 20.-21. toukokuuta 100 hevosta ja 30.000 kävijää.

Juhlavuoden tapahtumissa tuodaan esille hevosen merkitys työssä, sodassa, urheilussa ja harrastuksessa maamme historiassa. Teemavuoden tarkoituksena on esitellä hevosten vetovoima ja monipuolisuus ympäri Suomen. Juhlavuoden kunniaksi Ratsastajainliiton jäsentalleilla on Tervetuloa ratsastamaan -kampanja, jolla toivotetaan tervetulleiksi ratsastuksen pariin kaikki kiinnostuneet. Ratsastusta harrastaa noin 170.000 suomalaista.

Kotimaassa järjestetään ennätysmäärä kansainvälisiä kilpailuja, kärkenä Helsinki International Horse Show lokakuussa. Kansainvälissä kilpailuissa olympialajeissa käynnistyy EM-vuosi, vuoden 2018 MM-kilpailut on siirretty Kanadasta Tryoniin, Yhdysvaltoihin. Erityinen painopiste urheilutoiminnassa on valmennuksen tavoitteissa ja organisoinnissa. Ypäjän Hevosopisto on tarkoitus nostaa ratsastusurheilun viralliseksi valmennuskeskukseksi.

Reilu Peli, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat Ratsastajainliiton toiminnassa tärkeitä arvoja. Liiton Reilun Pelin -opas ”Yhtä Jalkaa” valmistui syksyn alussa ja sen jalkautustyötä jatketaan ensi vuonna. Opas on herättänyt kiinnostusta myös muissa lajiliitoissa. Liitto on laatinut myös suunnitelman yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteuttamisesta ratsastuksessa.

Harrastajakunnan muuttuvat tarpeet synnyttävät uusia mahdollisuuksia hevosalan yritystoiminnalle ja Ratsastajainliiton seura- ja tallipalveluiden kehittämiselle. Hevosavusteisten liikunta-, terapia- ja kuntoutuspalvelujen kysyntä on kasvanut. Tarve henkilökohtaiselle, ammattimaiselle harrastuksen ohjaukselle on nousussa. Muutokset vaativat hevosalan yritystoiminnan monimuotoistumista. Koko tallijärjestelmän uudistaminen käynnistetään syksyllä 2017. Ratsastuksen ja seurajäsenyyden esittelymateriaaleja uudistetaan palvelemaan nimenomaan uutta harrastajakuntaa. Ratsastuksesta kiinnostuneille tuotetaan ratsastusapplikaatio lajin aloittamisen tueksi.

Kaksi perättäistä alijäämäistä asettavat Ratsastajainliiton taloudenpidolle tiukkoja rajoja. Vuoden 2017 budjetti on 4,55 miljoonaa euroa, ja laadittu 1.500 euroa ylijäämäiseksi. Budjetin tulokertymät perustuvat varovaiseen tulokertymien arviointiin, pieniin lisenssimaksujen korotuksiin sekä uuden Green Card Plus -vakuutuskortin myyntiin.

Lisenssikorotukset puhuttivat kokousyleisöä, ja päädyttiin äänestämään kahdesta ehdotuksesta. Äänestyksessä voitti hallituksen ja alueiden yhteinen esitys korotusehdotus äänin 504 / 157 vastaehdotuksen, jonka perusteella kaikista korotuksista olisi luovuttu. Näin ollen 1-tason kilpailuissa vaaditaan 10 euron hintainen E-kilpailulisenssi vuonna 2017. Kilpailumaksujen toimitusmaksu starttia kohti nostettiin kahdesta kolmeen euroon kilpailupalvelu Kipassa. Lisäksi kansainvälistä A-kilpailulisenssiä nostettiin 20 eurolla 320 euroon ja ratsastuskoulujen jäsenmaksuun tuli 50 euron korotus 250 euroon.

Syyskokouksessa palkittiin neljä ansioitunutta kultaisella ansiomerkillä.

Suomen Hevosurheilumuseon museomestari, hevoshistorioitsija ja tietokirjailija Juha Erola on tuonut ESRAn Ratsastusjaostoon erinomaisen, käytännönläheisen ja monipuolisen osaamisen. Erolalla on pitkä kokemus hevosurheilusta ja perinneasioista. Hän on lisännyt merkittävästi niin liiton kuin alueen vaikutusmahdollisuuksia koko hevosalalla. Yhteistyössä hevosalan eri toimijoiden kanssa Erola on kirjoittanut seitsemän luonto- ja hevosaiheista tietokirjaa.

Kati Honkanen on toiminut kuusi vuotta ESRAn puheenjohtajana. Tuona aikana hän on tarmokkaasti edistänyt liiton tarkoitusperiä alueella. Honkanen on ollut sitoutunut tehtäväänsä ja hoitanut sen erinomaisesti. Lisäksi hän on osallistunut liiton eri työryhmien työskentelyyn. Honkanen on toiminut myös vuosia valjakkoajon kehitystehtävissä sekä kotimaassa sekä ulkomailla. Hän on valjakkoajokomitean puheenjohtaja ja sääntövastaava. Honkanen on ansioitunut myös kilpailutoiminnassa, hän on kansainvälinen stewardi ja valjakkotuomari ja toimii samoissa tehtävissä useissa lajeissa myös kansallisella tasolla.

Espoolainen master-tason ratsastuksenopettaja Saara Rantapuu-Kivelä oli myös kultaisten ansiomerkkien saajien joukossa. Rantapuu-Kivelä on ollut seuran hallituksessa toistakymmentä vuotta ja järjestänyt runsaasti toimintaa jäsenille. Hän on myös koulutuomari ja aktiivisesti mukana Suomen Ratsastuksenopettajainyhdistyksessä. Rantapuu-Kivelä on työskennellyt Espoonlahden Ratsastuskoulun (ent. Lounaisrannikon Ratsastuskoulu) opettajana jo neljännesvuosisadan. Hän on työstään innostunut, kannustava opettaja, jolle kaikki oppilaat ovat tasosta, iästä tai tavoitteista riippumatta samanarvoisia. Rantapuu-Kivelä on toiminut satojen nuorten kasvattajana kodin ulkopuolella ratsastuksenopettajana, valmentajana ja ratsastusleireillä. Hän on ohjannut työssään myös alan opiskelijoita ja jakanut osaamistaan tuleville hevosammattilaisille. Rantapuu-Kivelä on myös kasvattanut hevosia ja kilpaillut kaikissa olympialajeissa kansallisella tasolla.

Kultaisella ansiomerkillä palkittiin myös olympiaratsastaja Tutu Sohlberg mittavista ansoista Suomen ratsastusurheilun hyväksi. Hän mahdollisti yhdessä puolisonsa, vuorineuvos Kari Sohlbergin kanssa täysilukuisen kouluratsastusjoukkueen kilpailemisen Soulissa kesäolympialaisissa 1988, jolloin Suomi saavutti historiallisen kuudennen sijan. Sohlberg ratsasti Soulissa itse Pakistanilla, ja perhe lainasi joukkueen käyttöön myös gp-ratsun GWS My Way. Sohlbergien ansiosta Wegeliuksen oli mahdollista osallistua lyhyellä varoitusajalla Moskovan kesäolympialaisiin legendaarisella Monday Morningilla, kun esteratsastajan aiottu kilpakumppani loukkaantui Saksassa.

Solhberg oli yhdessä Kyra Kyrklundin kanssa Kouluratsastuksen Kannatusyhdistyksen perustajajäsen ja hän on edustanut menestyksellä vuosien ajan Suomen Kenttäratsastusseuraa. Koko Sohlbergin perhe on antanut merkittävän panoksen ratsastusurheilun edistämiseen Suomessa. Lapsenlapset, esteratsastaja Emma Tallberg ja kouluratsastaja Anna Tallberg, kilpailevat menestyksellä kansainvälisellä tasolla.

 Syyskokouksessa palkittiin myös Ratsastuksen Vuoden Sinettiseura ja Vuoden Laatutalli. Palkittavien valinnat on vahvistanut Ratsastajainliiton seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä.

Ratsastuksen Vuoden Sinettiseuraksi, joka tekee arvokasta työtä lasten ja nuorten parhaaksi, nousi Etelä-Vantaan Ratsastajat ry. Etelä-Vantaan Ratsastajat ry on hyvän mielen ratsastusseura, joka vaalii Reilua Peliä ja loistavaa yhteishenkeä. Seuran toiminta on aktiivista ja suunnattu kaikenikäisille. Mottona on toimia kiusaamista vastaan ja ottaa kaikki mukaan. Seura järjestää monipuolista toimintaa jäsenilleen myös ratsastuksen ulkopuolella.

Laatutallit ovat Ratsastajainliiton jäsentalleja, joille on myönnetty lisäksi erillinen Laatutalli-status. Vuoden Laatutalliksi nimettiin Hyvinkään Ratsastuskeskus liiton tallineuvojien ehdotusten perusteella. Hyvinkään Ratsastuskeskus sai äänivyöryn nettiäänestyksessä. Yritys on toiminut pitkään ja samalla uudistanut olosuhteensa täysin. Hevosten hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota uusilla pihattoratkaisuilla ja tallin henkilökunta on monipuolisesti kouluttautuneita, kokeneita alan ammattilaisia.