EM Göteborg

23.8.2017

Niina Nilosaari ja Kom Ragdoll. Kuva: SRL/Sonja Holma
Niina Nilosaari ja Kom Ragdoll. Kuva: SRL/Sonja Holma
Terhi Stegars ja Thai Pee. Kuva: SRL/Hanna Heinonen
Terhi Stegars ja Thai Pee. Kuva: SRL/Hanna Heinonen

Joukkuekilpailu alkoi, GP jatkuu tänään

Kouluratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut käynnistyivät tiistaina Göteborgissa joukkuekilpailulla, joka ratkaistaan ohjelmassa Grand Prix. Kilpailu on jaettu kahdelle päivälle, ja puolet ratsukoista suorittaa osuutensa keskiviikkona. Suomalaisista ensimmäisinä osuutensa ratsasti Niina Nilosaari tammalla Kom Ragdoll tuloksella 64.34 prosenttia. Toisena joukkueessa lähti Terhi Stegars tammalla Thai Pee (64.16). Kun 26 ratsukkoa 66 on startannut, Nilosaari on 21. tilalla ja Stegars 22:s.

Nilosaari ratsasti suomalaissyntyisellä FWB-tammalla Kom Ragdoll nyt aivan ensimmäisissä arvokilpailuissaan. Stegars on kokenut kilpailija, jolle kyseessä oli kolmas EM-startti. Oriilla Axis TSF hän oli EM:ssä 20:s kaksi vuotta sitten Aachenissa, takana on myös yksi MM-kisa ja kaksi maailmancupin finaalia. Tamma Thai Pee on sen sijaan varsin vihreä kansainvälisellä gp-tasolla.

Kummallakin ratsukolla oli tiistaina radoillaan kohokohtia, mutta myös kalliita kompastuskiviä.

Nilosaarelle avautui paikka joukkueeseen hieman myöhäisessä vaiheessa, mutta hän otti haasteen rohkeasti vastaan. Vaikka radalla tuli rikkeitä, hän pitää kokemusta korkeassa arvossa.

- Jännitti aika paljon, EM-kilpailu on aika erilainen paikka ratsastaa kuin tavalliset kansainväliset kilpailut. Hienoa, että sain osallistua. Tämä oli minulle tärkeää kokemuksena. Virheitä oli todella paljon ja täytyy tunnustaa, että jos olisin saanut tuollaisen radan jossain toisessa kilpailuissa, olisin aika vihainen itselleni. Hevonen jännitti ja vähän käpertyi itseensä, mutta olen tosi tyytyväinen, että se käyttäytyi radalla kuitenkin fiksusti. Lisätyt ravit olivat tasaiset ja laukanvaihdot joka askeleessa onnistuivat aika hyvin, Nilosaari toteaa.

Oulussa syntyneen Nilosaaren kotipaikka on Helsinki, mutta hän asuu ja valmentautuu nykyään Englannissa tunnetun brittivalmentaja ja kilparatsastaja Emile Faurien luona, joka on ollut myös Suomen maajoukkuevalmentaja. Ratsastuksessa Nilosaari nousi kansainväliselle GP-tasolle vuonna 2015, ja hän on menestynyt nousujohteisesti kansainvälisillä radoilla.

Terhi Stegarsilla uusi arvokisakumppani

Stegarsin tamma Thai Pee teki ensimmäisen kansainvälisen kilpailunsa kaksi ja puoli kuukautta sitten, ja EM oli hevosen viides startti tällä tasolla. Kansallisia kisojakaan ei ole karttunut alle montaa. Lisäksi ratsastaja on ollut itse kisatauolla perheenlisäyksen vuoksi viime lokakuusta kesäkuun alkuun. Poika Tomi täyttää tänään tasan seitsemän kuukautta.

- Tämä oli hevosen arvokisadebyytti. Olen iloinen, että pääsimme mukaan, mutta kun ajatellaan millaisia tuloksia olen aiemmin ratsastanut, sikäli ei voi olla kauhean tyytyväinen. Toisaalta on epärealistista odottaa hevoselta liian paljoa tässä vaiheessa. Meillä oli kolme turhaa, isoa virhettä kaksinkertaisella kertoimella, molemmat sarjavaihdot ja ensimmäinen piruetti menivät rikki. Ne ovat ainoat mitkä harmittavat, kaikki muu oli erittäin positiivista. Ilman niitä virheitä olisimme tehneet reilusti oman ennätyksemme.

Stegars on itse kouluttanut Thai Peen nelivuotiaasta, nuoresta hevosesta. Kokenut arvokisaratsu, jalostusori Axis, 18, odottaa kotona.

- Axikselle kuuluu hyvää, vähän mietimme otammeko mieluummin sen tänne mukaan, mutta ajattelin, että se on oman osansa antanut. Se voi tulla vielä radoille, mutta vauvaloman aikaan se on ollut laitumella ja maastoillut, joten haluan edetä sen kanssa rauhassa. Ehkä talvella lähdemme vielä maailmancupeihin, mutta ilman mitään painetta.

- Kun perhetilanne on nyt toinen, haluan miettiä tarkemmin missä kilpailen, en lähde kaikkiin kissanristiäisiin. EM:iin tehtiin kova kilpailuputki, nyt otetaan rauhallisemmin. Thai Pee saa huilia ja sitten tehdään uusia suunnitelmia. Tästä eteenpäin on hyvä jatkaa.

Keskiviikkona ensimmäisenä on lähtövuorossa Mikaela Lindh hevosella Bellissimo L klo 16.18 ja ankkurina starttaa Elisabet Ehrnrooth ratsulla Wizard II klo 20.09. Joukkuekilpailussa mukaan lasketaan kolme parasta tulosta. Henkilökohtaisista mestaruuksista etenee kilpailemaan 30 parasta ratsukkoa GP Specialiin ja 15 parasta edelleen GP vapaaohjelmaan, jälkimmäiseen kuitenkin enintään kolme maata kohti. Jokainen kilpailu ratsastetaan ns. puhtaalta pöydältä, aiemmissa suorituksissa saadut pisteet eivät vaikuta lopputulokseen.