GP vapaaohjelmakin ruotsiin

25.10.2014

Ruotsin Mads oli voittoisa myös HIHS:in GP vapaaohjelmassa. Kuvat: Eeva Vaahtera
Ruotsin Mads oli voittoisa myös HIHS:in GP vapaaohjelmassa. Kuvat: Eeva Vaahtera
Eevamaria Porthan-Broddell ja Solos Lacan paransivat tulostaan ja ylsivät hienosti kakkossijalle.
Eevamaria Porthan-Broddell ja Solos Lacan paransivat tulostaan ja ylsivät hienosti kakkossijalle.

Solos Lacan vei rentoutuneena kakkossijan tällä kertaa

Mads Hendeliowitz gangsterihengessä voittoon kouluratsastuksen GP-vapaaohjelmassa

 

Kansainvälinen kouluratsastus huipentui lauantaina Grand Prix vapaaohjelmaan kolmen tähden tasolla Helsinki International UB Horse Show’ssa. Luokan LähiTapiola GP Freestyle voitti Ruotsin Mads Hendeliowitz ratsullaan Weihenstephaner tuloksella 74,10 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä. Vapaaohjelman teemana oli mafiahenkinen sikermä elokuvan Kummisetä musiikista.

 

- Hevonen on ollut minulla kahdeksan vuotta ja se on luonteeltaan vähän gangsteri. Nyt se on kuusitoista ja meillä on takana tähän asti paras kautemme. Hevosella on paljon energiaa ja vihdoinkin se on vähän paremmin hallittavissa. Olen tyytyväinen hevoseen, se ei ollut tänään yhtä jännittynyt kuin torstaina. Helsingissä on kiva kilpailla, täällä on hieno ilmapiiri, hyvä verryttely ja areena, Hendeliowitz hymyilee.

 

Hendeliowitz voitti torstain Grand Prix’n. Ratsukko on menestynyt tasaisesti kansainvälisellä GP-tasolla. Vuosi sitten Hendeliowitz oli Helsingin vapaaohjelmassa kolmas.

 

Toinen ja kolmas sija Suomeen Helsingin Ratsastajille

 

Hallitseva Suomen mestari, MM-ratsastaja Eevamaria Porthan-Broddell  tanssi Cabaret-musikaalin sävelissä toiselle sijalle 18-vuotiaalla tanskalaisruunalla Solos Lacan, tulos 72,08 prosenttia.

 

- Olen todella tyytyväinen kokonaisuuteen, tämä oli parhaita fiiliksiä radalla hevosen kanssa tähän asti. Se oli rento mutta samalla sopivan terävä. Vapaaohjelman musiikki on lainattu ja se pitäisi kyllä sovittaa paremmin hevoselleni, ratsastaja kertoo.

 

Torstaina ratsukon suoritus kärsi jännittyneisyydestä ja silloin tulossija oli vasta viides.

 

- Ensimmäisen päivän rata oli lähinnä katastrofi, Porthan-Broddell nauraa.

 

- Setämies oli vain niin iloinen ja pinkeä, ettei se pysynyt nahoissaan. Minua se ei harmita, on vain hauskaa, että se on niin innostunut ja täpinöissään näin vanhana. Rakastan sitä sydämestäni ja kilpailisin sillä mielelläni niin kauan kuin mahdollista. Otan sen kanssa päivän kerrallaan, mutta jos se pysyy noin iloisena ja energisenä, meillä on edessä kilpailuja myös tulevaisuudessa.

 

Kolmanneksi sijoittui Elisabet Ehrnrooth 12-vuotiaalla ruotsalaisruunalla Wizard II Benny Anderssonin kansanmusiikkisikermän tahdissa lukemin 70,73. Ratsukko oli torstain GP:ssä toinen.

 

- Tämä oli meille vasta toinen kerta sisähallikilpailussa. Ulkokilpailuihin verrattuna yleisö on lähempänä ja ilmapiiri sähköisempi. Haimme kokemusta Tallinnasta, ja näyttää että tällainen ympäristö sopii hevoselleni. Nyt minusta tuntuu, että suoritamme todella gp-tasolla, Ehrnrooth iloitsee. 

 

Kolme viikkoa sitten ratsukko oli viides Tallinnassa GP vapaaohjelmassa tuloksella 69.43 %. Kaksikolla on tältä vuodelta SM-pronssia ja edelliseltä hopeaa. Ehrnrooth itse on meritoitunut kilpailija, joka on osallistunut Sydneyn olympialaisiin 2000, Jerezin MM-kilpailuihin 2004 ja Hicksteadin EM-kilpailuihin 2003.

 

Kilpailun saksalainen puheenjohtajatuomari Peter Holler piti lauantaina näkemästään.

 

- Hallissa oli hieno ilmapiiri, yleisö oli innostunutta ja tuntui ymmärtävän kouluratsastuksesta, eli mukana ja osasi arvostaa hyviä suorituksia. Tänään kaikki hevoset olivat parempia, tyytyväisempiä areenalla, jolloin ratsastajat pystyivät esittämään ne hyvin ja ottamaan radalla myös riskejä, jotka loppupelissä palkittiin paremmilla arvosanoilla, kuten Madsin suorituksessa, Holler toteaa. 

 

-  Toiseksi sijoittuneella oli tänään allaan kuin eri hevonen, se esitti todella upeaa ja tahdikasta passagea. Riski ratsastaa niin vaikea liike kuin laukanvaihdot jokaisessa askeleessa viimeisellä linjalla oli todella rohkea, sillä mikäli se olisi epäonnistunut, se olisi maksanut erittäin paljon. Ehrnroothilla  oli harmoninen ratsastus, hevonen näytti rennolle ja suoritus oli rikkeetön. Tavallisesta poikkeava musiikki oli virkistävä valinta.

 

Muista suomalaisratsastajista Kira Kanerva oli Doraziolla (65,65) kahdeksas ja Anna-Leena Meller Mauserilla kymmenes (64,88). Luokassa starttasi kymmenen ratsukkoa.

 

Sunnuntaina ratsastajat nähdään vielä kaksintaistelukilpailussa Dressage Knock-Out, jossa esitetään vaativia kouluratsastusliikkeitä kisakentällä samanaikaisesti pareittain. Ratsukoista parempi jatkaa kilpailua, kunnes osallistujista löytyy ykkönen. Koko kärkikolmikko nähdään sunnuntaina tiukassa nokkapokassa.

 

LähiTapiola Small Tour Dressage

 

Kansallinen kouluratsastuskausi sai päätöksen LähiTapiola Small Tour -finaalissa. Viiden osakilpailun perusteella mukaan oli karsinut viisi ratsukkoa. Tuomaristo arvioi parhaaksi suoritukseksi Ruotsin Märit Olofsson-Nääsin ja Strolchin vapaaohjelman (70,65 %) Toiseksi sijoittui helsinkiläinen Jasmin Sikström hevsoella Weltmarck (68,98) ja kolmanneksi vaasalainen Sophia Backlund Zerleonella (67,28).

 

 

Tulokset
Kansainvälinen kouluratsastus
LähiTapiola FEI Grand Prix vapaaohjelma
. Lähti 10, sijoittui 5.
1) Mads Hendeliowitz/Weihenstephaner Ruotsi 74,100 % 2) Eevamaria Porthan-Broddell/Solos Lacan Suomi 72,075 % 3) Elisabet Ehrnroot/Wizard II Suomi 70,725 % 4) Dina Ellerman/Landy S Akvarel Viro 70,600 % 5) Sophie Fleming Tärnström/Schumi Ruotsi 69,800 % 6) Charlotte Esping/Ciwi Ruotsi 69,100 % 7) Per Duvefelt/Edvin Ruotsi 68,200 % 8) Kira Kanerva/Dorazio Suomi 65,650 % 9) Hanchen Ressle/Pazriel's Ruby Ruotsi 65,550 % 10) Anna-Leena Meller/Mauser Suomi 64,875 %

Kansallinen kouluratsastus
LähiTapiola International Kür Dressage Final
. Lähti 5, sijoittui 5.
1) Märit Olofsson Nääs/Strolchi Ruotsi 70,650 % 2) Jasmin Sikström/Weltmarck Helsinki 68,975 % 3) Sophia Backlund/Zerleone Vaasa 67,275 % 4) Nina Dunder/Ramses XII Ypäjä 66,775 % 5) Jonna Aaltonen/Anouk Nurmijärvi 65,950 %

Täydelliset tulokset: http://eventcontent.hippoonline.de/956/sta_erg/N02D_ergENG.htm?style=longines