Tornion kilpailut

1.7.2014

Johanna Riihijärvi ja Lloyd. Kuvat Torniosta: Rosita Malinen
Johanna Riihijärvi ja Lloyd. Kuvat Torniosta: Rosita Malinen
Nea Ponkala - Larosell
Nea Ponkala - Larosell
Katariina Pajari - Integral
Katariina Pajari - Integral

Johanna Riihimäki - Lloyd voitti Meri-Lapin Ratsastajien kisoissa molemmat VA-tasoiset pääluokat

MeLaRan järjestämissä kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa starttasi 74 ratsukkoa ja startteja kertyi yli 160. Kilpailuissa ratsastettiin poni- ja junioriratsastajien neljäs Animagi-osakilpailu ja viikonlopun pääluokka oli sunnuntain Prix St. Georges.

 

Poniratsastajien osakilpailuvoiton vei Siilin Ratsastajien Iina Ruuskanen Zetoriuksella tuloksella 67,803 %. Torniolainen Nea Ponkala ratsasti Muhamedilla ensimmäisen osakilpailunsa Torniossa sijoittuen niukasti toiseksi prosentein 67,348. MeLaRan Ponkalalla oli muutenkin loistava viikonloppu Torniossa.

  • Starttasin Larosell-hevosella kauden ensimmäiset starttini tänään, avoimen vaativan B:n ja junioreiden Animagi-osakilpailun, josta heltisi voitto. Siinä sen kanssa oli tänään todella hauskaa radalla, kun minulla ei ollut mitään paineita. Aloituksessakin tuli väärinratsastus, mutta kortit eivät siitä menneet mitenkään sekaisin, virolaisen Annike Lavingin valmennettava kertoo.

Junioreiden osakilpailun C-tuomari Tarja Lukkari kiitteli Ponkalan ja Larosellin yli 66 %:n suoritusta hienoksi ja energiseksi.

  • Minulla on viimeinen ponivuosi menossa Muhamedin kanssa ja Larosellin kanssa on tarkoitus startata seuraavan kerran heinäkuussa Haukiputaalla ABC;n kansallisissa vaativaa. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa olisi junioreiden SM-kisat, Ponkala kertoo.

Tuomariston puheenjohtaja Osmo Metsälä oli tyytyväinen järjestelyihin ja ratsastuksen tasoon. - Taso on noussut viime vuosina huimasti pohjoisessa. Näin paljon hienoja suorituksia, joista nyt ensimmäisenä jäivät mieleen sekä Nea Ponkala ja Larosell, jotka ovat mielestänit tulevaisuuden maajoukkuetasoa että Prix Kukkakauppa Olivia Prix St. Georgesin voittanut Johanna Riihijärvi ja Lloyd (ABC Haukipudas). Riihijärven ratsastus oli sujuvaa ja he tekivät hyvät siirtymiset. Ainoa rike olivat sarjavaihdoissa kuten muillakin, sillä tänään tässä luokassa niissä onnistui ainoastaan Katariina Pajari Integralilla.

 

  • Lloyd eli Vesa on 11-vuotias ja tullut minulle 4-vuotiaana suoraan kasvattajalta Kati Janhuselta. Tämä oli meidän ensimmäinen Pyhä Yrjö ja VaA-luokkia olen startannut vasta tänä keväänä. Ehkä maailman kiltein hevonen, jolle sopii kaikki ja se on ahkera tekemään töitä. Hyvä luonne periytyy sen emältä Inka II:lta, mutta olemme myös valmentajani Heikki Haapalan kanssa edenneet sen kanssa rauhallisesti onnistumisien kautta. Täytyy tunnustaa, että kokemattomuuteni vuoksi tänään tuli vähän kiire sarjavaihdoissa ja otan vastuun siitä. Mutta se on ylittänyt kaikki odotukset jo tälle kaudelle. Lähden hyvillä mielin ensi viikonloppuna Kuopioon kansallisiin, Riihijärvi kertoo.

 

MeLaRan Katariina Pajari oli kilpailujen menestyksekkäin ratsukko. Pajari urakoi kotikisoissaan yhdeksän starttia, joista tuloksena oli kaksi voittoa, kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa Laponiuksella, Rodeiralla ja Integralilla.

  • Viime vuoden kisatauolla ollut Laponius oli lauantain HeA:ssa ihan ylivireessä ja en pystynyt oikein vaikuttamaan siihen, joten olen tyytyväinen kolmanteen sijaan. Voitto luokasta tuli sen sijaan 10-vuotiaalla Rodeira-tammalla, joka on yksi myyntihevosistani. Se on laadukas ja tahdikas. Sunnuntaina tamma kuitenkin veti kielen kuolaimen päälle heti alkutervehdyksen jälkeen ja en voinut esittää sitä ravissa juuri lainkaan. Vuoden aikana miehistyneelle Laponius-orille tein sen sijaan sunnuntaina perusteellisemman verryttelyn ja vaihdoin taktiikkaa; laitoin hieman enemmän painetta ja kuvaannollisesti sanoen otin ohjat omiin käsiini. Voitto sunnuntaina heltisi sillä, Pajari kertoo.

  • Toinen ori, 8-vuotias Ludvig oli ensimmäistä kertaa kouluradalla, joten olen tyytyväinen yli 60 % tulokseen, Pajari hymyilee. - Se tuli minulle pari kuukautta sitten ja on nyt Annika Vuokilan omistuksessa. Todella mahtava hevonen, odotan siltä paljon, mutta se on tasoltaan vielä hieman ikäisiään jäljessä, kun se ollut estehevosena tähän saakka, Pajari taustoittaa.

Kolmas ori on Pajarin ja Satu Angerian talvella ostama 12-vuotias ukrainalainen Integral, jolla Pajari on aloittanut kilpakauden hyvin tuloksin VaB - PSG -tasolla. Lauantain ja sunnuntain vaativa B:stä tuli toinen sija, lauantain vaativa A:sta kolmas sija.

  • Se on hyvin fyysinen ratsastaa ja niin uusi tuttavuus, joten olen tyytyväinen ensimmäiseen PSG-startin 64 %:n tulokseen, vaikka sijoitusta ei sillä tullutkaan. Kokoamisastetta kun saan sillä nostettua ja lisää energiaa takaosaan, niin olen tyytyväinen. Seuraava startti on ABC:n kansallisissa, Pajari suunnittelee.

Katariina Pajaria valmentaa virolainen Annike Laving

 

Seija Salomäki

www.melarat.net

 

Kuvat Rosita Malinen