Nipsu paransi

25.8.2014

Solos Lacan ja Nipsu Laaksolla tänä kesänä
Solos Lacan ja Nipsu Laaksolla tänä kesänä

Toisena suomalaisena lähti MM-radalle Solos Lacan ja prosentteja tuli mukavasti 68,700

Kouluratsastus käynnistyi maanantaina Caenissa Normandiassa D’Ornano jalkapallostadionilla joukkuekilpailulla, joka on jaettu kahdelle päivälle suuren osallistujamäärän vuoksi.  Joukkueista päivän jälkeen johdossa Saksa  ennen Hollantia ja Iso-Britanniaa. Suomi on 12. tilalla 24. maan joukossa.

Hallitsevat Suomen mestarit Eevamaria Porthán-Broddell ja Solos Lacan saivat tuomaristolta hienon tuloksen  68,7 prosenttia, jolla kaksikko on 21. tilalla, kun sadasta ratsastajasta puolet on suorittanut osuutensa. Sää ei suosinut ratsukkoa, vaan vettä tulvi taivaalta ja sade oli pieksänyt areenaa koko päivän.

 - Leijailen juuri jossain seitsemännessä taivaassa, olo on kuin jollain Cheekillä Stadionin keikan jälkeen. Jännitin ennen rataa hirveästi pohjaa ja sadetta, tajusin etten ole juuri ratsastanut hevosella sateessa – jotkut hevoset painavat päänsä, kun eivät pidä että pisaroita menee korviin. Hevonen tuntui verryttelyssä tosi hyvälle, ja jostain tuli itseluottamus. Oli aivan fantastista, ihanaa ratsastaa, Porthán-Broddell hehkuttaa.

Porthan-Broddell nousi yllättäjänä MM-joukkueeseen, sillä nyt jo 18-vuotias hevonen starttasi GP:tä hänen kanssaan ensi kerran vasta seitsemän kuukautta sitten. Solos Lacanilla on nyt takanaan viisi Grand Prix’tä ja kaksi GP Specialia, mikä on varsin vähän. Se on aiemmin kilpaillut hyvällä menestyksellä pikkukierrostasolla.  

- Olen mielettömän ylpeä siitä. Vaikka sillä on ikää, se on raaka tällaisissa tilanteissa. Pelkäsin, että se saattaisi käydä kierroksilla, mutta se oli yritteliäs ja rehti. Vaikka sitä jännitti, tunsin että se oli kanssani ja tsemppasi. Meidän historiallamme ja harjoittelullamme ei olisi voinut mennä paremmin. Olen tyytyväinen pisteisiin, tuomarit eivät ole nähneet meitä aiemmin ja joka piste piti ansaita. Hienoa onnistua, kun tulee tänne asti, ratsastaja iloitsee.

Ratsukon yhteistyö on suhteellisen tuoretta, käynnistyi viime syksynä. Porthan-Broddell kuitenkin haaveili hevosesta jo sen ollessa nelivuotias, ja sai välitettyä sen myöhemmin valmennettavalleen Emmi Autiolle, joka edelleen omistaa sen. Tämän keskittyessä opintoihinsa, oli Porthan-Broddellin vuoro ottaa viimeinkin unelmaratsunsa ohjat – ja ratsastaa unelmat toteen.

Hagelstamin Chopinilla hyvä debyytti

Stella Hagelstam, kaksinkertainen Suomen mestari, nousi Suomen EM-joukkueeseen viime vuonna tammalla Soraya II. Nyt kilpailukumppanina oli nouseva kyky, 11-vuotias ori Chopin III. Ratsukon tulos oli 65,5 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä, jolla se on nyt 36. sijalla.

- Olen todella tyytyväinen rataan, hevonen oli mielettömän hyvä tänään. Meille tuli yksi iso virhe laukkasiksakseissa, mutta Chopin on siitä hyvä, että vaikka tulisi virhe, se on heti seuraavassa liikkeessä skarppina ja yrittää tosi kovasti. Se on reilu ja lojaali kilpakumppani, Hagelstam ylistää ratsuaan.

Koko aamun Caenia piiskannut sade laantui Hagelstamin suorituksen alla, ja hevonen loisti areenalla.

- Chopin oli parempi radalla kuin verryttelyssä. Se ei viihdy muiden hevosten kanssa ja se hengähti tyytyväisyydestä, kun pääsi areenalle. Tämä oli sen ensimmäinen kerta näin isolla stadionilla, ja koskaan ei voi aivan tietää miten hevonen reagoi. Chopin oli todella positiivinen yllätys ja edukseen. Se on mahtava  hevonen, ei hermostu, odottaa ja kuuntelee minua, mikä tekee yhteistyöstä saumattoman ja hyvän. Tämä oli meille tärkeä tavoite, ja on upeaa olla mukana näin isoissa kisoissa, Hagelstam iloitsee.

Suomen joukkueesta starttaa tiistaina klo 11.00 olympiaratsukko Mikaela Lindh - Skovlunds Más Guapo ja ankkurina matkaan lähtee maailmanlistalla nyt korkeimmalla, 39. sijalla, suomalaisratsukoista oleva Terhi Stegars - Axis TSF klo 16.36 Suomen aikaa. Joukkuemitalit jaetaan tiistaina illalla.

Kilpailu on samalla karsinta, josta 30 parasta jatkaa keskiviikon henkilökohtaiseen mitalikilpailuun ohjelmassa GP Special. Toiset mitalit jaetaan 15 parhaan kesken GP vapaaohjelmassa perjantaina. Kilpailijat lähtevät aina puhtaalta pöydältä, tulokset eivät kerry läpi kilpailun.