TDF katsasti Ypäjällä

13.2.2015

Janne Bergh ja Emile Faurie. Kuva SRL/Sonja Holma.
Janne Bergh ja Emile Faurie. Kuva SRL/Sonja Holma.

28 nuorta hevosta esittäytyi gp-ura tähtäimessä

Top Dressage Finland katsasti tulevaisuuden gp-hevosia Ypäjällä

 

Kouluratsastuksen arvokilpailuprojekti Top Dressage Finland (TDF) järjesti torstaina Ypäjän Hevosopistolla katsastuksen, jonka tarkoituksena oli löytää nuorten, 5–7-vuotiaiden hevosten joukosta ne, joilla on parhaat edellytykset kehittyä huipputasolle. Hevosia olivat arvioimassa maajoukkuevalmentajat Emile Faurie Isosta-Britanniasta sekä Janne Bergh.

 

- TDF etsii nuorten hevosten joukosta niitä, joilla nähdään hyvät mahdollisuudet nousta tulevaisuudessa kansainväliselle Grand Prix -tasolle, Janne Bergh toteaa.

 

Emile Faurie on laittanut aikanaan alkuun vastaavanlaisen lupaavien hevosten katsastussysteemin Isossa-Britanniassa. Suomessa Top Dressage Finlandin tilaisuus oli laatuaan ensimmäinen. Paikalle oli saapunut 28 ratsukkoa.

 

- Kyvykkäiden hevosten ohella etsimme taitavia ratsastajia, jotka pystyvät viemään hevosia eteenpäin sekä opettamaan edelleen muita ratsukoita. Olen erittäin tyytyväinen paikalle saatujen hevosten määrään ja siihen, miten hyvin ne esitettiin. Joukossa oli joitakin oikein hyviä hevosia ja joitakin ei aivan niin hyviä. Kaiken kaikkiaan tämä oli lupaava alku kehitysprosessissa, josta voi pidemmän päälle kasvaa jotakin erittäin hienoa, Faurie toteaa.

 

- Hevosten valitsemisessa on paljon tärkeitä kriteereitä. Kun itse katson hevosta, haluan nähdä sen liikkuvan luonnollisen helposti ja energisesti. Myös luonne ja hyvä koulutettavuus ovat tärkeitä, hän sanoo.

 

Katsastuksessa valituille hevosille muodostetaan kehitysryhmä, jolle toteutetaan oma valmennusohjelma Top Dressage Finlandin puitteissa.

 

- Haemme määrän sijaan laatua, ja mukaan valittavien hevosten lukua ei ole päätetty ennakkoon. Tarkoitus on tarjota valmennusapua hevosen viemisessä oikealla tavalla kohti tavoitteita siinä vaiheessa, kun koulutus on kaikkein vaikeinta, Bergh kertoo.

 

Molemmat katsastajat toteavat, että valitseminen on vaikeaa ja erehtyminen myös mahdollista. Faurie on itse ratsastanut Sydneyn olympialaisissa 20 parhaan joukkoon hevosella, joka nuorten hevosten joukossa ei selvittänyt tietään edes ensimmäiseen karsintaan.

 

- Pitää muistaa, että hevosen tuominen gp-tasolle on äärimmäisen vaikeaa. On erittäin epätodennäköistä, että kaikki 28 hevosta voisivat nousta tälle tasolle, muutenhan meillä olisi tänäänkin gp-ratsuja monta joukkuetta muutaman sijaan. Paikalla on paljon hyviä hevosia, joilla kaikilla on varmasti paikkansa urheilussa, Bergh näkee.   

 

- Pyrimme hyödyntämään kokemustamme valinnoissa. Tärkeitä asioita hevosissa on monta, isossa mittakaavassa rakenne, askellajit, kokoamiskyky ja yhteistyöhalukkuus. Joskus esimerkiksi pieniliikkeinen hevonen on gp:tä ajatellen kuitenkin laadukkaampi kuin isoliikkeinen, jolle taas kokoaminen on vaikeaa. Myös ikä vaikuttaa; 7-vuotiaasta näkee jo enemmän, 5-vuotiaasta on vaikeampi sanoa mihin se pystyy, Bergh jatkaa.

 

Tilaisuuden päätteeksi kaikki ratsukot saivat kirjallisen palautteen ja valinnat julkistetaan ensi viikon aikana. Faurie halusi erityisesti kiittää Hevosopistoa ammattimaisista, hienoista järjestelyistä ja Berghiä tämän pyyteettömästä uurastuksesta asian eteen.