Kohti EM-kisoja

30.7.2015

Kristina Böckman & Der Kleine Lord. Kuvat: SRL/Jacob Klein
Kristina Böckman & Der Kleine Lord. Kuvat: SRL/Jacob Klein
Emma Kanerva & Sini Solina
Emma Kanerva & Sini Solina

Joukkue valmistautuu Aacheniin

Kouluratsastajat hyvässä tahdissa kohti Aachenin EM-kisoja

Suomen Ratsastajainliitto lähettää Aachenin EM-kilpailuihin Saksaan joukkueet koulu-, este- ja lännenratsastuksessa. Avajaisia vietetään tiistai-iltana 11. elokuuta. Kilpailut käynnistyvät keskiviikkona ja torstaina kouluratsastuksen Grand Prix’llä, jossa ratkotaan joukkuemitalit sekä ensimmäinen henkilökohtainen karsinta.

Kouluratsastuksen EM-joukkueessa ovat mukana Luxemburgissa työskentelevä Terhi Stegars – Axis TSF, Saksassa asuvat Emma Kanerva – Sini Solina ja Kristina Böckmann – Der Kleine Lord sekä Suomesta käsin kilpailuun lähtevä Eevamaria Porthan-Broddell – Solos Lacan.

Stegars ja Axis ovat kokeneita arvokilpailukävijöitä, jotka ovat edustaneet Suomea EM- ja MM-tasolla. Viime keväänä ratsukko oli 13. maailmancupin finaalissa, ja maailmanlistalla sijoitus on nyt 42. Hallitseva, kaksinkertainen Suomen mestari Porthan-Broddell edusti myös Suomea ansiokkaasti viime vuoden MM-kilpailuissa Normadiassa. Kanerva sijoittui 22. tilalle Lontoon olympialaisissa Sini Spiritillä, mutta nousujohteessa oleva Sini Solina on vielä kokematon arvokilpailutasolla. Böckmann siirtyi edustamaan Suomea viime keväänä, ja oli lupaavalla, nuorella ratsullaan mukana PM-joukkueessa.

Kouluratsastajista osa saapuu kisapaikalle sunnuntaina illalla tallien avautuessa, ja osa vasta maanantaina, jolloin on mahdollisuus päästä ottamaan ratsain tuntumaa mittavaan pääareenaan sellaisena, kuin se on itse kilpailusuoritusten aikaan kouluaitoineen, tuomaripisteineen ja kukkineen. Hevostarkastus eli vet check alkaa tiistaina aamulla klo 9 paikallista aikaa. Puolen päivän maissa ilmoitetaan missä järjestyksessä ratsastajat ovat joukkueissa, ja klo 16 arvotaan joukkueiden lähtövuorot.

Stegars innolla Aachenin suurareenalle

Terhi Stegarsille Aachen on kilpailupaikkana erittäin mieluinen. Hän on kilpaillut Aachenissa neljään otteeseen ja viimeiset kaksi vuotta perättäin Axis TSF on tehnyt siellä erittäin hienot radat. Arvokilpailuissa Aachenissa myös kouluratsastus sijoitetaan mittavalle, 40.000 katsojan pääareenalle.

 

- Minulla on kiva muisto Aachenista vuoden 2006 MM-kisoista. Olin silloin mukana esiintymässä pääareenalla orishow’ssa, Axis oli vasta seitsemän. Tunne kun ratsasti sisään oli ”overwhelming”, päästadion on ihan mieletön. Silloin päätin, että ratsastan siellä vielä jonakin päivänä mestaruuksissa. Aachen on huippupaikka kaikin tavoin, myös järjestelyiltään, se on ihan nonplusultra!

 

Ratsukon valmistautuminen on sujunut rauhallisen onnistuneesti. Edellisen kerran kaksikko kilpaili juuri Aachenissa viiden tähden tasolla toukokuun lopussa.

 

- Axis on nyt erittäin hyvässä vireessä, muutama päivä vielä viimeistellään ennen lähtöä. Olen ollut itse vähän kipeänä Aachenin jälkeen, ja täällä on ollut tänä kesänä niin kuumia helleaaltoja, että olemme kilpailuttaneet hevosia vähän rauhallisemmin ylipäänsä.

 

Solos Lacan nousee laivaan sunnuntaina

 

Eevamaria Porthan-Broddellin ratsu Solos Lacan lähtee EM-matkalle Järvenpäästä yhdessä hoitajansa Emma Ikävalkon kanssa, lauttamatka Ruotsiin on edessä sunnuntaina illalla. Ratsastaja lentää myöhemmin perässä Saksaan. Pitkähkö kilpailumatka on suunniteltu aikataulultaan väljäksi hevosen hyvinvointia ajatellen.

 

- Matkalla edetään hevosen ja fiiliksen mukaan, olen katsonut muutamia potentiaalisia pysähdyspaikkoja tarpeen tullen. Tähtäimessä on olla hyvän ystäväni Sussi Avellanin luona Hampurissa loppuviikosta, ratsastaja kertoo.

 

Ratsastaja ja hevonen ovat molemmat hienossa iskussa kilpailun alla.  

 

- Soolo on ottanut jonkun aikaa iisimmin. Se on saanut olla laitumella ja ilman satulaa tankkaamassa energiaa ja ruokaa varastoon. Nyt viikon ajan on nostettu ja tarkennettu treeniä kohti kisoja. Soolo on tosi hyvässä vireessä, ja toivottavasti säilyttää sen kilpailuihin asti.

 

- Nautin kilpailuihin valmistautumisesta ja latautumisesta, on jännittävää kun adrenaliinitaso ja vire nousevat. Aachen tulee olemaan mieleenpainuva kokemus, jokaisen ratsastajan unelma on saada ratsastaa siellä. Aachen on myös Soolon kanssa viimeinen arvokisamme, ja siihen sisältyy minulle paljon tunnetta.

 

Sini Solina on sähäkässä kuosissa

 

Emma Kanervan hienoliikkeinen Sini Solina on noussut kansainväliselle GP-tasolle tällä kaudella, ja siitä kaavaillaan menestyshevosta arvokilpailuihin.

 

- Valmistautuminen on sujunut aikataulussa. Kesäkuussa ennen PM-kisoja Solina oli ihmeen rauhallinen, nyt se on vähän sähäkämpi. Olemme keskittyneet aika paljon perusratsastukseen ja kokonaisuuteen sekä rakentaneet piaffea.

 

- Jos Solina tekee virheettömän suorituksen, se voi saada hyvätkin pisteet. Pitää tunnustella miltä se tuntuu kisapaikalla ja areenalla. Sen mukaan päätetään lähdetäänkö hakemaan tasaista ja varmaa suoritusta vai voiko sillä ratsastaa vähän enemmän ja ottaa riskiä.

 

Der Kleine Lord kansallisten kautta EM-radalle

 

Kristina Böckmann on kokenut kilpailija - toisin kun nuori ja huippulahjakas Der Kleine Lord, joka starttaa vasta uransa neljännen GP-radan Saksan kansallisissa nyt viikonloppuna.

 

- Olen juuri lähdössä kansallisiin kilpailuihin sen ja kolmen nuoremman hevosen kanssa. On ollut niin paljon tekemistä, etten ole juuri ehtinyt jännittää EM-kilpailuja. Lord on hyvässä kunnossa ja tekee kaiken kivasti ja hyvin!

 

11.-23.8. EM-kilpailut Aachen, Saksa
Chef d’Mission Aki Ylänne
Chef d’Mission assistant ja henkinen valmennus Mia Stellberg

Kouluratsastus
Terhi Stegars – Axis
Emma Kanerva – Sini Solina
Kristina Böckmann – Der Kleine Lord
Eevamaria Porthan-Broddell – Solos Lacan
Valmentaja Emile Faurie
Eläinlääkäri Eamon Mc Laughlin
Hevosfysio Tuula Pursiainen