EM Aachen

12.8.2015

Kristina Böckman & Der Kleine Lord, kuva SRL/Satu Pirinen
Kristina Böckman & Der Kleine Lord, kuva SRL/Satu Pirinen

Der Kleine Lordille kalliita rikkoja, tulos 65,96 %

EM-Aachen: Tini Böckmannilla loistelias
hevonen, radalla muutama kallis rikko

Kristina ”Tini” Böckmann ja ja Der Kleine Lord olivat keskiviikon toinen suomalaisratsukko kouluratsastuksen EM-kilpailujen Grand Prix´ssä Aachenissa, Saksassa. Ratsukko sai kokonaisprosentin 65.96, millä se on 25:s, kun 35 ratsukkoa on suorittanut osuutensa. Eevamaria Porthan-Broddell ja Solos Lacan ovat 20. tilalla (67.19). Kilpailu on nyt puolivälissä ja jatkuu edelleen torstaina. Suomen joukkue on tässä vaiheessa 10. tilalla 18 maan joukossa.

Ratsukon pisteskaala oli laaja, 3 - 8. Piaffesta tuli huonoin ja ratsastajan osuudesta 8.

Der Kleine Lord on vasta yhdeksänvuotias, ja se meni nyt elämänsä kolmannen Grand Prix -ohjelman. Rataan sisältyi muutama kallis rikko, mm. peruutuksessa, laukkasiksakeissa sekä piaffeissa ja niistä siirtymisissä. Hevosen laadukkuus ja lahjakkuus nousivat kuitenkin selvästi esiin.

- Kun Lord tuli areenalle, se kasvoi koossa ja syttyi esiintymään. Minusta tuntui koko ajan, että se viihtyi siellä hienosti. Tässä lämpötilassa sen nuoruus näkyy, sillä ei ole vielä yhtä paljon lihasvoimaa kuin kokeneemmalla hevosella. Joukkueen kannalta harmittaa, etteivät pisteet olleet paremmat, mutta olen hevoseeni tosi tyytyväinen, Böckmann kertoo.

- Suorituksessa olen erittäin tyytyväinen ensimmäiseen raviosuuteen, meillä oli hyvät passaget, piaffet ja lisäykset, pystyin ratsastamaan aika paljon irti. Laukanvaihdot olivat suorat, ilmavat ja avuilla, ja Lord istui tosi hyvin toiseen piruettiin. Kun niihin saa rutiinia, saamme niistä todella hyvät. Laukkasiksakit olivat ihan oma mokani, samoin peruutus, ja myöhemmissä piaffeissa näkyi se, että hevonen tarvitsee enemmän voimaa.

Myös Böckmannille, 33, arvokilpailut ovat senioritasolla ensimmäiset. Hän siirtyi edustamaan Suomea tänä keväänä. Hän on kilpaillut Saksan mestaruuksissa ikäluokkatasolla ja ollut nuoruusvuosinaan myös Saksan maajoukkueessa.

Böckmann asuu Schenefeldissä, Saksassa. Hän on ammatiltaan arkkitehti, mutta työskentelee nykyään perheensä ratsastuskeskuksessa, missä toimii 150 hevosen ratsastuskoulu ja valmennustalli.

Böckmannin suomalainen äiti Kaarina ja saksalainen isä Jürgen ovat ansioituneita kouluratsastajia, valmentajia ja ratsuttajia. He toimivat myös tyttärensä valmentajina. Äidinäiti Outi Rangell on myös tunnettu ratsastaja ja hevoskasvattaja. Suomessa ratsastajan kotiseura on valkeakoskelainen Ratsastusseura Tavastia ry, jota perhe edustaa jo kolmannessa sukupolvessa.

Böckmanin hannoverilaisruuna Der Kleine Lord (isä Danone - emänisä Donnerschwee), on ollut perheellä varsasta saakka. Hänen äitinsä kilpaili sillä neli- ja viisivuotiskaudet, ja Tini siitä eteenpäin.  

 

Kilpailu jatkuu torstaina, jolloin Emma Kanerva ja Sini Solina lähtevät radalle klo 13.30. Ankkurina starttaavat Terhi Stegars ja Axis TSF klo 18.30 ja kilpailu päättyy noin 19.40. Ajat ovat Suomen aikaa.

Grand Prix on jaettu keskiviikolle ja torstaille suuren osallistujamäärän vuoksi. Siinä ratkotaan joukkuemitalit ja ensimmäinen henkilökohtainen karsinta. Kilpailuun voi osallistua yksi joukkue maata kohti. Joukkueessa on kolme tai neljä ratsukkoa, ja joukkuetulokseen lasketaan kolmen parhaan tulos.

Lauantain Grand Prix Specialiin jatkaa 30 parasta, ja kilpailussa jaetaan henkilökohtaiset mitalit. GP vapaaohjelmaan eli toiseen mitalikilpailuun aukenee edelleen paikka 15 parhaalle, kuitenkin enintään kolmelle ratsukolle maata kohti. Ratsukot starttaavat molempiin puhtaalta pöydältä, pisteet eivät kerry läpi kilpailun toisin kuin esteratsastuksessa.

Kouluratsastuksen EM-kilpailuihin osallistuu 72 ratsukkoa 20 maasta.

Järjestäjä: http://aachen2015.de