EM Aachen

13.8.2015

Emma Kanerva ja Sini Solina. Kuva:SRL/Satu Pirinen
Emma Kanerva ja Sini Solina. Kuva:SRL/Satu Pirinen

Sini Solina pani ranttaliksi, tulos kuitenkin 64,357 %

"Emma ratsasti kuin enkeli"

Kouluratsastaja Emma Kanervan ja Sini Solinan suoritus Aachenin EM-kilpailuissa torstaina sisälsi sekä huippuhetkiä että niiden vastakohtia. Ratsukon suorituksen arvioinnissa käytettiin laajalla skaalalla numeroita aina nollasta kahdeksaan ohjelmassa Grand Prix, joka on joukkuekilpailu ja ensimmäinen henkilökohtainen karsinta.

- Emma ratsasti kuin enkeli, hevonen on todella hieno ja kaikki mikä meni hyvin oli seitsemää ja kahdeksaa. Todella harmi, että kävi miten kävi, maajoukkuevalmentaja Emile Faurie toteaa. 

Ratsukon suoritus sujui loistavasti peruutukseen asti, raviosuudesta tuli siihen mennessä tuomareilta useita kahdeksikkoja. 

- Pysähdys oli minulle yllätys, Solina ei ole koskaan jumahtanut noin paikoilleen. Luulen, että se hämmästyi jotakin ja jäi tuijottamaan eteensä, unohti kokonaan, että ollaan keskellä koulurataa, Kanerva kertoo.

Siitä eteenpäin rata sujui edelleen erittäin hyvin lukuun ottamatta kahta pienempää, mutta silti varsin kallista rikkoa laukanvaihdoissa joka toisessa askeleessa ja hevosen ennakoidessa yhden vaihdon laukkasiksakeissa.

-  Raviohjelma meni todella hienosti, erityisesti ensimmäiset lisäykset ja piaffet. Laukassa vaihdot ykkösillä onnistuivat hyvin, samoin piruetit.

Ohjelman viimeisellä linjalla kohti tuomareita Solina teki näyttävää passagea ja piaffea, kunnes…

- Loppulinjalla se istui piaffeen tavallista pidempään, en saanut sitä heti ulos passageen, ja se hermostui ja alkoi vain laukata. En saanut sitä rauhoittumaan niin jännittävässä tilanteessa tarpeeksi nopeasti. Niistä passageista tuli nollia, koska sitä ei esitetty, Kanerva toteaa.

Olympiaratsastaja Kanervan tamma on 12-vuotias, mutta kilpailee vasta ensimmäistä kauttaan GP-tasolla, millä se on mennyt neljä kertaa kansainvälisissä kilpailuissa ja kahdesti Saksan kansallisissa. Hevonen kärsi nuorempana harmillisista loukkaantumisista, jotkaä viivästyttivät sen uraa.

- Oli tiedossa, että Solina ei ole aiemmin kilpaillut tällaisella areenalla, joten emme voineet tietää miten se reagoi tilanteeseen. Oli mahdollista, että se voisi säikähtää tai mennä hyvin eikä olla moksiskaan. Jos sen keskittyminen herpaantuu, tulee helposti virheitä. Tämä on erittäin vaikuttava areena. Solinan täytyy saada vain lisää kokemusta ja siksi on hyvä, että se pääsi tänne mukaan. En ole superpettynyt, mutta tietysti vähän harmittaa, koska se meni harjoituksissa tosi hyvin. 

Solina poistui kentältä laukassa, mutta Kanerva pysyi tilanteessa hallitun tyynenä ja vilkutti hymyillen yleisölle.

- Vaikka Solina hermostuu tuolla tavalla, ei se koskaan lähde viemään minua.

Suomen ratsastajista viimeisenä starttaa Terhi Stegars orilla Axis TSF klo 18.30 ja kilpailu päättyy noin 20.40. Ajat ovat Suomen aikaa.

Grand Prix on jaettu keskiviikolle ja torstaille suuren osallistujamäärän vuoksi. Siinä ratkotaan joukkuemitalit ja ensimmäinen henkilökohtainen karsinta. Kilpailuun voi osallistua yksi joukkue maata kohti. Joukkueessa on kolme tai neljä ratsukkoa, ja joukkuetulokseen lasketaan kolmen parhaan tulos.

Lauantain Grand Prix Specialiin jatkaa 30 parasta, ja kilpailussa jaetaan henkilökohtaiset mitalit. GP vapaaohjelmaan eli toiseen mitalikilpailuun aukenee edelleen paikka 15 parhaalle, kuitenkin enintään kolmelle ratsukolle maata kohti. Ratsukot starttaavat molempiin puhtaalta pöydältä, pisteet eivät kerry läpi kilpailun toisin kuin esteratsastuksessa.

Televisioinnit Yle Urheilussa
To 13.8. Yle TV2 klo 22.45-23.45  Grand Prix 2. osa
La  15.8. Yle TV2 klo 17.15-19.00 Grand Prix Special
Su 16.8. Yle Yle TV2 klo 17.00-19.00 Grand Prix vapaaohjelma
Jälkilähetykset myös Yle Areenassa! Keskiviikon GP: http://areena.yle.fi/1-2718192
Lisää televisioinneista: http://www.ratsastus.fi/aachen2015/televisiointi

Aikataulu, ajat Suomen aikaa
Ke 12.8. Grand Prix klo 10.30-16.30 Joukkuekilpailun 1. osa ja henkilökohtaisen karsinnan 1. osa
To 13.8. Grand Prix klo 12.00-19.40 / Joukkuemitalit, joukkuekilpailun ja henkilökohtaisen karsinnan 2. osa
La 15.8. Grand Prix Spécial klo 12-17.50 / Henkilökohtaiset mitalit, mukana 30 parasta Grand Prix’sta
Su 16.8. Grand Prix vapaaohjelma klo 14.30-17.50 / Henkilökohtaiset mitalit, mukana 15 parasta Specialista, enintään kolme ratsukkoa maata kohti

SRL:n EM-sivut, aikataulut, joukkue-esittelyt yms: http://www.ratsastus.fi/aachen2015
Ratsastajien esittelyt: http://www.ratsastus.fi/aachen2015/kouluratsastajat

Tulospalvelu: http://results.aachen2015.de/show/7/schedule/

Järjestäjä: http://aachen2015.de