Dujardin taas mestari

16.8.2015

Stegars, Axis ja valmentaja Richard White. Kuva: SRL/Satu Pirinen
Stegars, Axis ja valmentaja Richard White. Kuva: SRL/Satu Pirinen

Stegars - Axis nousivat 20. tilalle

Dujardinin ja Valegron valta jatkui Aachenissa
Stegars ja Axis hipoivat finaalipaikkaa

Iso-Britannian hallitseva kouluratsastuksen kuningatar Charlotte Dujardin ja hänen ratsunsa Valegro säilyttivät valtikkansa ottaen ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin Aachenin EM-kilpailussa lauantaina. Tulos 87.577 prosenttia mahdollisista maksimipisteistä oli samalla uusi EM-ennätys Grand Prix Specialissa, vaikka suoritukseen sisältyi muutamia rikkojakin.

Dujardin on voittanut kaikki henkilökohtaiset kultamitalit arvokilpailuissa vuoden 2013 Herningin EM-kilpailuista alkaen olympialaisista MM-tasolle. Hänen nimissään ovat tällä hetkellä myös kaikki lajin maailmanennätykset.

- En ollut iloinen ensimmäisen päivän jälkeen, lähdin silloin liikkeelle liian rentona ja meille tuli tyhmiä virheitä. Kun tänään tulin radalle, tunne oli mahtava. Sisään mennessä eteemme läväytettiin Kristinan lukemat taulussa viisi kertaa, kiitos vain siitä! Silloin päätin vain taistella enemmän, ja olen todella tyytyväinen suoritukseeni, Dujardin virnistää lehdistötilaisuudessa.

Hopeamitalin otti Saksan Kristina Bröring-Sprehe hevosella Desperados FRH (83.067) ja pronssia Hollannin Hans Peter Minderhoud ja Glock´s Johnson TN (79,034).
Kilpailu sai dramaattisen käänteen, kun GP:ssä vain niukasti Dujardinin taakse jäänyt Hollannin Edward Gal tuli radalle viimeisenä haastajana ratsullaan Glock´s Undercover. Hevonen kävi silminnähden kuumana, ja pistetaso jäi uumoiltua alemmaksi, kunnes suoritus katkesi yllättäen päätuomari Andrew Ralph Gardnerin

pillin vihellykseen - hän havaitsi hevosen suussa verta. Ratsastuksessa pieninkin verijälki aiheuttaa välittömän suorituksen hylkäämisen.

Grand Prix Specialista jatkaa sunnuntain GP vapaaohjelmaan 15 parasta, mutta enintään 3 maata kohti.

 

Stegars teki hienon nousun

 Suomen Terhi Stegars teki Axis TSF:n kanssa lennokkaan ja sujuvan ohjelman, jonka prosenttia  69.748 verotti rikko laukanvaihdoissa joka askeleessa. Ratsukko nousi nyt 20. tilalle oltuaan torstain Grand Prix’n 28:s.

- Tulin tosi hyvällä fiiliksellä sisään, en tiedä katsoiko Axis valokuvaajia vai mitä, mutta teimme kolmetoista puhdasta vaihtoa ja sen jälkeen tuli stiplu. Sitä ilman finaalipaikka olisi ollut täysin realistinen,  Stegars sanoo.

- Ratsastusfiilis oli todella hyvä ja ohjelmamme oli parempi kuin Grand Prix’ssä. Koko raviosuus ja passage olivat tosi hyvät, highlight-kohtiin kuuluivat myös vaihdot joka toisessa askeleessa. Ratsastin koko rahan edestä ja otimme Axiksen kanssa jokaisen pisteen mikä oli saatavana.

Stegarsilla ja mustalla, 16-vuotiaalla trakeneroriilla on takanaan erittäin hieno kausi. Hyvän maailmancupin kierroksen päätteeksi Stegars nousi viime keväänä kolmantena suomalaisena kouluratsastajana kautta aikojen maailmancupin finaaliin ollen siellä 13:s. Ratsukko on edustanut Suomea myös mm. Normandian MM- ja Rotterdamin EM-kilpailuissa. Stegarsia valmentaa Kyra Kyrklundin puoliso Richard White.

Seuraava tavoitteena ovat Rion kesäolympialaiset. Yksilöpaikka olympiarankingin kautta on edelleen mahdollinen, vaikka se, että Tanska ei saanut Aachenista joukkuepaikkaa vaikeuttaakin vähän tilannetta. Maalla on myös montaa vahvaa ratsastajaa tähtäämässä Rioon. Lisäksi Stegarsin suunnitelmissa on maailmancupin syksyllä käynnistyvä kausi ja Göteborgin finaali.

- Ratsastan mielelläni siellä missä vastus on kovin. Vaikka Axiksella on jo ikää, se on nyt elämänsä kunnossa, Stegars toteaa.

Stegarsilla on kaksi erittäin hyvää ja lupaavaa 10-vuotiasta hevosta, joista toinen meni ensimmäisen GP:nsä kaksi viikkoa sitten.  

- Minulla on kaksi muuta hevosta kasvamassa Rioa kohti, ja jos Axis saisi sinne paikan, olisi myös mahdollista lähteä sinne niistä jommankumman kanssa. Dalou Shan on noussut nyt GP-tasolle ja tulee kulkemaan jonain päivänä Axiksen jalanjäljissä. Sillä on kolme hyvää askellajia ja olen kouluttanut sen itse viisivuotiaasta. Heartbreaker on ollut minulla puolisen vuotta, se on voittanut Inter I -tasolla ja osaa GP-liikkeet, mutta yhteistyömme on aika tuore, katsotaan miten se kehittyy.

 

Kouluratsastuksen kynnyksellä uusi aikakausi

 Suomen kouluratsastukselle on koittamassa kaiken kaikkiaan kiinnostavat ajat, näkee maajoukkuevalmentaja, britti Emile Faurie. Sen lisäksi että Terhi Stegarsilla on kaksi tähteä nousussa, moni muukin kyvykäs hevonen on liittymässä joukkoon.

- Meillä on nousemassa huipputasolle uusien hevosten sukupolvi. Emma Kanervan ja Tini Böckmannin hevoset ovat maailmanluokkaa, ja niiden ohella merkille kannattaa laittaa Mikaela Lindhin Gamin, joka on aivan huikea. Samoin Henri Ruosteella ja Alexandra Malmströmillä on todella lupaavat nuoret hevoset. Ja kun Stella Hagelstam palaa äitiyslomalta radoille, hänellä on kaksi kansainvälisen GP-hevosta, Faurie pohtii.

- Heidän ohellaan Maria Pyykösellä, Nina Nilosaarella ja Kikka Suomiolla on tulevaisuudet nimet tulemassa, kuten myös Maarit Raiskiolla. Kaikilla on mahdollisuus nousta GP-tasolla yli 70 prosentin tuloksiin ja siitä ylöspäin. Meillä on tällä hetkellä sikäli poikkeuksellisen hyvä tilanne, parempi kuin vuosiin, hän iloitsee.

Kouluratsastuksen Euroopan mestaruudet 2015

15.8. Henkilökohtainen mitalikilpailu, Grand Prix Special
lähti 30 ratsukkoa, jatkoon 15 parasta

1) Charlotte Dujardin - Valegro, GBR 87.577 %
2) Kristina Bröring-Sprehe - Desperados FRH, GER 83.067 %
3) Hans Peter Minderhoud - Glock´s Johnson TN., NED 79,034
… 20) Terhi Stegars - Axis TSF, FIN 69.636 %
Täydet tulokset: http://results.aachen2015.de/show/7/event/34/competition/2/result/

Televisioinnit Yle Urheilussa
Su 16.8. Yle Yle TV2 klo 17.00-19.00 Grand Prix vapaaohjelma
Jälkilähetykset myös Yle Areenassa! Keskiviikon GP: http://areena.yle.fi/1-2718192

Aikataulu, ajat Suomen aikaa
Su 16.8. Grand Prix vapaaohjelma klo 14.30-17.50 / Henkilökohtaiset mitalit, mukana 15 parasta Specialista, enintään kolme ratsukkoa maata kohti

SRL:n EM-sivut, aikataulut, joukkue-esittelyt yms: http://www.ratsastus.fi/aachen2015
Ratsastajien esittelyt: http://www.ratsastus.fi/aachen2015/kouluratsastajat

Tulospalvelu: http://results.aachen2015.de/show/7/schedule/

Järjestäjä: http://aachen2015.de