"Ratsasta hevostani"

1.10.2015

Tuleva tähti? 2-vuotias koulutamma A's Vivian Hippoksen näyttelyssä Savijärvellä Sipoossa syyskuussa, kuva SRL Sonja Holma
Tuleva tähti? 2-vuotias koulutamma A's Vivian Hippoksen näyttelyssä Savijärvellä Sipoossa syyskuussa, kuva SRL Sonja Holma

SRL:n hankkeella kilpailijat ja hevosten omistajat yhteen

Huippuhevosia kärkiratsastajille Ride My Horse -projektin avulla
 
Ride My Horse on yksi Suomen Ratsastajainliiton huippu-urheilun hankkeista, joilla edistetään mahdollisuuksia kansainväliseen menestykseen. Tarkoituksena on löytää huippuhevosia suomalaisille kärkiratsastajille tekemällä hevosten omistajuus ja Suomen väreissä kilpaileminen kiinnostavaksi.
 
Hanke käynnistyi alkuvuodesta nykytilanteen, mahdollisuuksien ja haasteiden kartoittamisella. Erityisen tärkeäksi nähtiin yhteistyöverkoston luominen sekä tiedonkulun parantaminen. Tällä hetkellä hevosten omistajien palvelemiseksi on koottu lista ratsuttajista ja nuorten hevosten kouluttajista liiton nettisivuille sekä koottu yhteen ratsastajien ja hevosenomistajien yhteystietoja. Suunnitteilla on myös kysely kasvattajille, hevosenomistajille ja ratsastajille.

Tärkeiksi toimenpiteiksi hankkeessa nähdään mm. omistajapalvelut ja arvokilpailujen käytännön järjestelyt kansainvälisellä tasolla, tehokas kommunikointi ja tiedottaminen, kilpailu- ja valmennustuet, näkyvyys menestyksestä ja palkitsemiset sekä hevosten päivittäisen valmennustyön tukitoimet. Toimintaa kehitetään myös omistajuus-, kimppa- ja sopimusmallien laatimisella.
 
Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne, Hevosopiston toimitusjohtaja Petri Meller, Ratsujalostusliiton puheenjohtaja Håkan Wahlman sekä liiton huippu-urheilun johtoryhmän (HUJO) Kristian Nyman ja Tom Gordin. Hanke toteutetaan Hevosopiston ja Ratsastajainliiton yhteistyönä. Käytännön vastuuhenkilönä projektissa työskentelee Anneli Yrjö-Koskinen.
 
- Hevosenomistajien merkitystä on haluttu nostaa esiin myös ottamalla heidät paremmin huomioon hevosten kilpailuttamisen suunnittelussa sekä huomioimisessa paikan päällä arvokilpailupaikoilla. Pienenä huomionosoituksena mm. Aachenin EM-kilpailujen hevosenomistajille lähettiin kuvakollaasit kiitoksena kilpailuista, mikä otettiin hyvin myönteisesti vastaan, Ylänne kertoo.
 
Kotimaan kasvatit suomalaisratsastajille
 
Lupaavien kotimaisten, nuorten hevosten saaminen suomalaisratsastajien käyttöön on erityisesti Petri Mellerin sydämellä. Aihepiiri on hänelle tuttu sekä kilparatsastajana, hevosenomistajana ja -kasvattajana että työnsä puolesta - Hevosopistolla on merkittävä rooli hevosalan ammattilaisten, kuten ratsuttajien, kouluttajana sekä valmennuskeskuksena.
 
- Olemme Suomessa hankalassa välikädessä. Ratsastuksen isot maat perustavat huippu-urheilun pitkälti omaan hevoskasvatukseensa ja nousevat maat taas isolla satsauksella ostohevosiin, mikä osaltaan nostaa valmiiden gp-tason hevosten hinnat pilviin. Meillä ei ole mahdollisuuksia lähteä maailmalle ostamaan valmiita huippuhevosia, vaan paras vaihtoehtomme on kouluttaa hevoset itse joko Suomessa kasvatetuista tai muualta nuorina ostetuista hevosista, Meller näkee.
 
Suomessa kasvatetut hevoset ovat menestyneet kansainvälisellä huipulla, mutta tähän asti pääasiassa muiden maiden ratsastajien kanssa.
 
- Meillä on laadukkaita nuoria hevosia samoista huippusuvuista ja -linjoista kuin maailmalla. Saamme hevoset tuotua nuorten hevosten luokkiin ja vaativalle tasolle, mutta siitä gp-tasolle on polku, jossa meidän täytyy kehittyä.
 
Kynnyskiveksi urheiluhevosen polulla kohti huippua muodostuu Mellerin näkemyksen mukaan valinta, joka omistajan täytyy tehdä hevosen ollessa 4-8-vuotias.
 
- Hevosen kasvattaminen varsasta nuoreksi hevoseksi on vielä siedettävä kustannus, mutta kun sitä aletaan kouluttamaan ja kilpailuttamaan, kulut nousevat helposti yli 20.000 euroon vuodessa. Hevosenomistaja joutuu valinnan eteen, joko myydä hevonen nuorena tai jatkaa kouluttamista merkittävällä taloudellisella satsauksella. Aina on myös riski, että hevosen ura keskeytyy loukkaantumiseen, Meller sanoo.
 
- Ideaalista olisi, jos meillä olisi yhteistyökumppaneiden mahdollistama toimintamalli, jonka kautta voitaisiin vähentää lupaavien hevosten ylläpitoon ja kouluttamiseen liittyviä kuluja ja samalla sitouttaa omistajat pitämään hevoset pidempään huippuratsastajien käytössä. Jokaisen hevosenomistajan haave on seistä arvokisoissa ”kiss and cry cornerissa” seuraamassa omaa hevostaan radalla.
 
Hevosenomistajia ja kilparatsastajia voidaan tukea monin, räätälöidyin tavoin. Ratsastajainliiton ja Hevosopiston yhteisenä tavoitteena on kehittää Hevosopistosta vielä selkeämmin hevosalan huippu-urheilun valtakunnallinen valmennuskeskus.  
 
- Voimme tukea hevosten kehittämistä tarjoamalla paketin, jossa on mukana huippuvalmentajien palvelujen ohella kattavat oheistoiminnot hevosten hyvinvointiin liittyen, kuten eläinlääkärit, fysioterapeutit, kengittäjät, testaaminen jne. Osa hevosista voisi olla täällä Hevosopistolla ja osa palveluiden piirissä esimerkiksi valmennustoiminnan kautta, Meller pohtii.
 
- Keskustelu on käynnistetty, ja tavoitteena on löytää selkeä rooli, millä tavoin Hevosopisto pystyy parhaalla mahdollisella tavalla palvelemaan ratsastusurheilua. Tärkein tehtävämme on toimia alan johtavana oppilaitoksena, mutta samalla haluamme vahvistaa roolia valmennuskeskuksena. Molemmat toiminnot tukevat toisiaan hyvin. Kun huippu-urheilun osaaminen keskittyy tänne, samalla oppilaat pääsevät osallisiksi osaamisesta ja tiedoista. Täällä saa myös kilpaurheiluun hyvän kosketuksen on kyseessä sitten tuleva kilparatsastajia, hevoskasvattaja tai kilpailujärjestäjä.
 
Lisätietoja hankkeesta: www.ratsastus.fi/ridemyhorse / ESITE
Lisätietoa ratsastuksen Valmentaudu tavoitteellisesti -teemavuodesta: www.ratsastus.fi/valmentaudutavoitteellisesti