Ladies night

17.10.2015

Naisten ilta Horse Show´ssa

Fyysisen ja henkisen valmentautumisen aarrearkut
avataan Porsche Horse Show´n naisten illassa

Helsinki International Porsche Horse Show´ssa toteutetaan ensimmäistä kertaa Ladies Night -tapahtuma. Perjantai- ja lauantai-iltoina Helsingin Jäähallissa avataan hyvinvoinnin ja kauneuden keidas. Paikalla on useita alan ammattilaisia esittelemässä teemaa eri näkökulmista.

Suomen Ratsastajainliitto nostaa teemavuotensa ”Valmentaudu tavoitteellisesti” merkeissä esille ratsastuksen rajattomat mahdollisuudet ja havainnollistaa, miten jokainen voi parantaa ratsastustaan fyysisen ja psyykkisen valmentautumisen avulla. Paikalla ovat arvostetut asiantuntijat Anne-Maarit Hyttinen ja Anna Andersén.

Oheisharjoittelu - kortti, joka kannattaa kääntää!

Liikuntatieteiden maisteriksi juuri valmistuva fysioterapeutti ja ammattivalmentaja Anne-Maarit Hyttinen on ottanut vastuun Ratsastajainliiton maajoukkuevalmennettavien fyysisen oheisharjoitteluohjelman suunnittelusta ja testauksesta. Hänellä on tuoretta näkemystä tehtävään myös tekemästään esteratsastajan fysiikkatutkimuksesta.  

Hyttinen puhuu naisten illassa taidon takana olevasta ratsastajan fysiikasta ja siitä, miten oheisharjoittelun avulla voi edistää lajitaitojen oppimista.

- On paljon mitä voi tehdä ilman hevosta tullakseen paremmaksi ratsastajaksi. Tiesitkö, että oikeanlainen voimaharjoittelu palauttaa ratsastussuorituksesta huomattavasti nopeammin. Ja kestävyysharjoittelulla saat taas ratsastukseesi taloudellisuutta. Näillä molemmilla on myös suuri merkitys taidon oppimisessa. Fyysinen suorituskyky vaikuttaa myös sensoriikkaan, siihen miten tunnet hevosen liikkeet ja pystyt mukautumaan ja vaikuttamaan niihin.

- Ratsastuksen oheisharjoittelu on meillä aika uusi ja samalla loppumattoman mielenkiintoinen kenttä. Tarjolla on paljon asioita, joita voidaan hyödyntää ollaan sitten ammattilaisia tai harrastajia - se on kortti, jota ei kannata jättää käyttämättä! Oheisharjoittelu on ilmaista tai lähes ilmaista, sitä voi tehdä missä vain ja se parantaa myös hevosen hyvinvointia.  

Hevonen antaa sinulle palautteen - miten vastaat?

Urheilupsykologi ja psyykkinen valmentaja Anna Andersén kertoo puolestaan, millä tavoin voidaan psyykkisen valmennuksen keinoin parantaa ratsastustaidon oppimista tai suoritusta eri tilanteissa, kuten tunneilla, valmennuksissa tai kilparadalla. Mentaalitekniikoiden käyttö on kaikkien saatavilla ja jokainen voi saada niistä ratsastukseensa selkeää hyötyä.

 

- Ratsastajan täytyy olla läsnä ja taitava lukemaan kumppaniaan. Hevonen opettaa sinua kuuntelemaan myös omia tunteitasi ja ajatuksiasi. Hevonen on ratsastajan peili - se antaa paljon, mutta on samalla myös vaativa, opettaa kuuntelemaan. Hevonen antaa sinulle palautteen, ja se miten vastaat siihen, määrittää aika paljon miten ja minne edetään.

 

- Ratsastuksessa on tärkeää oppia säätelemään tunteitaan ja jännitystään. Virheistä palautuminen ja epäonnistumisen käsittely rakentavalla tavalla vaikuttaa ratsastajan minäkuvaan ja itseluottamukseen.

 

Ratsastajan kokonaisvaltainen hyvinvointi mindfulnessin avulla on Andersénin toiminnan kulmakivi.

 

- Ratsastuksen avulla voidaan oppia stressinhallintaa ja saada palautumista ja tasapainoa elämään. Korostan positiivisia ja pehmeitä arvoja, sitä miten ne edistävät ratsastusta kaikissa tilanteissa. Kiitollisuus, myötätunto itseä kohtaan ja myönteisyys ovat avainsanoja. Jos niiden kautta ohjaa tekemistään, hyödyt ovat yleensä erittäin suuret.

 

- Urheilupsykologina olen nähnyt, että lajiin liittyvät pelot koetaan usein häpeällisinä, mutta ne ovat varsin yleisiä ja tavallisia asioita, joihin oikeasti voi saada apua.