SRL:n syyskokous

22.11.2015


Herd ja Manninen hallitukseen

Pirkko Herd ja Marjukka Manninen Ratsastajainliiton hallitukseen

Kuva:  SRL:n hallitus 2016 - Carina Nyholm, Sofia Viklund, Laura Airaksinen, Johanna Örndahl, Marjukka Manninen, Pirkko Herd ja Antti Linna

Suomen Ratsastajainliiton jäsenyhdistysten ja -tallien edustajat kokoontuivat sunnuntaina sääntömääräiseen syyskokoukseen Helsinkiin. Kokouksessa käytiin hallitusvaalit, hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2016 sekä palkittiin ansioituneita.

Henkilövaaleissa liiton hallitukseen kolmivuotiskaudelle 2016–18 valittiin kaksi jäsentä. Erovuorossa olivat Susanna Kallioinen ja Osmo Metsälä, jotka molemmat asettuivat uudelleen ehdolle. Heidän lisäkseen ehdolla olivat Pirkko Herd, Marjukka Manninen ja kokouksessa ehdokkaaksi asettunut Aisa Aarnio-Wihuri .

Vaalissa 205 äänen voimin hallitukseen valittiin suoraan ypäjäläinen master-tason ratsastuksenopettaja, valmentaja Pirkko Herd. Herd työskentelee Hevosopiston palveluksessa ammattiopettajana. Hän aloitti Ratsastajainliiton kenttäratsastuksen maajoukkuevalmentajana syksyllä ja hän on toiminut myös kenttäratsastuskomitean puheenjohtajana. Herd on kouluratsastustuomari sekä kenttäratsastuksen A-tuomari ja tekninen asiantuntija sekä kokenut kilparatsastaja. Herd on Ypäjän kunnanvaltuuston jäsen.

Marjukka Manninen ja Osmo Metsälä saivat saman verran ääniä, 175. Sääntöjen mukaan tällaisessa tapauksessa arpa ratkaisee, ja onnettaren valinnalla hallitukseen nousi Tyrnävän kunnanjohtaja, KTM Marjukka Manninen. Manninen on ollut mukana Ratsastajainliiton hallituksessa aiemmin vuodet 2004–14. Hän on aktiivinen kilparatsastaja, jolla on myös tuomarioikeudet koulu-, kenttä- ja vammaisratsastuksessa. Kallioinen sai vaalissa 121 ääntä ja Aarnio-Wihuri 54.

Tammikuun alusta alkaen hallituksessa istuvat nyt valittujen ohella Antti Linna, Carina Nyholm, Sofia Vikman ja Johanna Örndahl ja puheenjohtajana Laura Airaksinen.

Hallitusehdokkaiden tarkemmat esittelyt: LINKKI

 

Hevosen hyvinvoinnin ja olympialaisten vuosi

 

Vuodelle 2016 antavat leimansa sekä hevosen hyvinvoinnin pääteema, jota nostetaan laajasti esille kaikessa toiminnassa että Rio de Janeirossa järjestettävät kesäolympialaiset. Tämän hetkisten olympiarankingien perusteella suomalaisia yksilöurheilijoita nähtäneen Riossa koulu- ja kenttäratsastuksessa sekä toivon mukaan myös paralympialaisissa.

 

Kilpaurheilussa panostetaan erityisesti huippuratsastuksen kehittämiseen ja 365-valmennusohjelmaan. Urheiluorganisaation toimenkuvia on selkeytetty tämän mukaisesti.

 

Merkittävin kansainvälinen tapahtuma vuonna 2016 on Helsingissä lokakuussa järjestettävä Helsinki International Horse Show, jossa kilpaillaan mm. esteratsastuksen maailmancupin osakilpailu. Ypäjän kesäkuun kansainvälisen Finnderby-kilpailun yhteydessä pidetään myös koulu-, este- ja vammaisratsastuksen Pohjoismaiden ja Baltian mestaruuskilpailut.

 

Vuoden 2016 tärkeimpiä projekteja ovat Reilu Peli -työn jalkauttaminen sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman laatiminen. Ratsastajainliiton hyväntekeväisyyshankkeen kokonaistavoitteeksi asetettu 300 vähävaraisen ja syrjäytymisuhan alla olevan lapsen ja nuoren pääsy alkeiskursseille toteutunee jo ensi keväänä.

 

Jäsentallien toimintaa kehitetään edelleen. Vuonna tehtiin uusi jäsentalliluokitus vaellustalleille, ja vuoden 2016 alussa astuu voimaan uusi talliluokitus vammaisratsastuksen, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ja ratsastusterapian tiimoille.

 

Ratsastajainliiton julkaisema Hippos-lehti saa uuden kustantajan ja päätoimittajan. Lehti tuotetaan vuoden alusta alkaen yhteistyössä RideMedian kanssa ja päätoimittajana toimii Jutta Koivula.

 

Monivuotinen taloudellinen taantuma vaikuttanut myös hevosalaan. Ratsastajainliiton jäsenmäärässä on hienoista laskua toista vuotta perättäin, mutta pudotusta on alle prosentin verran. Hevoskasvatustoiminta ja hevosten tuonti ovat myös laskussa, mikä näkyy kilpailevien hevosten määrissä. Laskua ei kuitenkaan näy seurojen ja tallien määrissä, joissa on edelleen pientä kasvua. Vuoden 2016 budjetti on 4,7 miljoonaa euroa ja talousarvio on laadittu 10.000 euroa ylijäämäiseksi. Liiton hallitus ei esittänyt tässä taloudellisessa tilanteessa korotuksia maksuihin.

 

Syyskokous palkitsi ratsastuksessa ansioituneita

 

Syyskokouksen edustajisto palkitsi ratsastuksessa ansioituneita henkilöitä. Ratsastajainliiton hallituksen esityksestä kultaisen ansiomerkin sai kaksi valmentajaa. Britti Richard White on tehnyt vuosien ajan menestyksellistä valmennusyhteistyötä suomalaisen kouluratsastuksen hyväksi. Tunnettuja valmennettavia ovat mm. puoliso Kyra Kyrklund ja tämän päivän menestynein kouluratsastajamme Terhi Stegars. White on myös edistänyt ratsastuksen valmennuksen ja opetuksen kehittämistä yhteistyössä Hevosopiston kanssa. Kultaisen ansiomerkin sai myös ruotsalainen Tomas Eriksson, joka on ansioitunut valjakkoajon maajoukkuevalmentajana hienoin näytöin ja tuloksin.

 

Pohjanmaan aluejaoston esityksestä kultaisen ansiomerkin sai ilmajokelainen Anu Tuomi, joka on aktiivinen toimija alueella monin tavoin, kuten mm. kouluttajana, sääntöasiantuntijana ja kilpailujen tuomarina ja stewardina. Tuomi on verkostoituja yli seurarajojen ja ansioitunut myös kilpailujen järjestäjänä.

 

Luvialaiselle Marja Haulalle myönnettiin kultainen ansiomerkki Luvian Ratsastajien ehdotuksesta. Haula on seuran perustajajäsen ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana vuodesta 1985. Hän on kehittänyt seuran toimintaa etenkin alkuvuosina, jolloin hänen Koivukarin talliinsa saatiin paikkakunnan ensimmäiset oikeat ratsuhevoset. Haula on myös arvostettu hienojen kilpahevosten kasvattaja.

 

Viidennen kultaisen ansiomerkin sai Kangasalan Ratsastajien esityksestä Ulla Astola Kankaanpäästä. Hän on toiminut seurassa vuodesta 1987 alkaen eri tehtävissä, ja seuran hallituksessa yli 20 vuotta. Astola innostaa positiivisuudellaan ja osaa auttaa seuratoiminnassa niin sopimuksissa, yhdistyslain kiemuroissa kuin seuran talouden hoidossakin.  

 

Kokouksessa nostettiin myös esille, että hallituksen päätöksestä kultainen kannus on myönnetty Piia Pantsu Jönssonille perusteena sekä vuosia jatkunut menestyksellinen kansainvälinen kilpaura kenttä- ja esteratsastuksessa että erityisesti menestyksellinen ja pitkäjänteinen työ näiden lajien maajoukkuevalmentajana.

 

Toisen kultaisen kannuksen saaja on Wiurilan Hevosurheilijat ry:n esityksestä Anna-Louise Brüninghaus Halikosta Salosta. Brüninghaus toimii aktiivisesti valjakkoajon hyväksi. Hän on verkostoillaan ja suhdetoiminnalla mahdollistanut pienen harrastajaseuran toimimisen vakavasti otettavana valjakkokilpailujen järjestäjänä. Brüninghaus kannustaa myös nuoria jäseniä ja harrastajia lajin pariin.

 

Kultainen kannus voidaan myöntää henkilölle, joka on saanut jo liiton muut tunnustukset, kuten kultaisen ansiomerkin.

 

Mestariratsastajamerkki on myönnetty islanninhevosten askellajiratsastuksen MM-mitalisteille. Katie Brumpton otti orilla Smári från Askagården T1-tölttiluokan MM-pronssia Herningissä Tanskassa elokuussa. Arnella Nyman ja ori Thór från Järsta nousivat MM-pronssille nelikäynnin kombinaatiossa ja neljännelle sijalle T2-tölttiluokassa.

 

Kultainen kannus
Piia Pantsu Jönsson, asuinpaikka Ruotsi

Anna-Louise Brüninghaus, Salo             

 

Kultainen ansiomerkki
Richard White, Iso-Britannia
Tomas Eriksson, Ruotsi
Anu Tuomi, Ilmajoki
Marja Haula, Luvia
Ulla Astola, Kankaanpää

 

Mestariratsastajamerkki
Arnella Nyman, Helsinki
Katie Brumpton, asuinpaikka Ruotsi

 

Ehdotus SRL:n toimintasuunnitelmaksi 2016 sekä muu kokousmateriaali löytyy http://www.ratsastus.fi/syyskokous