Ypäjä, para- ratsastajien SM

19.8.2016

Katja Karjalainen kiittää hevostan kultsuorituksen jälkeen. Kuva: Anna-Kaisa Rantalainen
Katja Karjalainen kiittää hevostan kultsuorituksen jälkeen. Kuva: Anna-Kaisa Rantalainen

Katja Karjalainen ja Woikoski High Flow voittivat kullan

Kouluratsastuksen SM ja Nuorten Hevosten Festivaali 18. – 21. 8. Ypäjä
Pararatsastaja Katja Karjalainen hyvästelee

kotimaan SM-kulta kaulassa – Rio odottaa!

 

Pararatsastaja Katja Karjalainen otti ruunalla Woikoski High Flow lajin SM-kultaa Ypäjällä näytöstyyliin viimeistelykilpailussaan ennen Rion paralympialaisia. Ratsukko voitti ylivoimaisesti yhteistuloksella 152,02, mihin on laskettu yhteen molempien osakokeiden tulosprosentit.

 

Hopealle nousi Lohjan Kaisla Osara - Kom Furiko (135,87) ja pronssia otti niukalla erolla Tammisaaren Johanna Lindblad - Kain Aapeli (133,85).

 

Perjantaina Karjalaisen uusi vapaaohjelma eli kür esitettiin ensimmäistä kertaa, tuttua vanhaan oli iloinen muumielokuvien teemamusiikki. Esitys oli samalla jäähyväiset kotimaan kilparadoille.

 

- Minulla oli hyvä fiilis, kür on sama mikä Riossa esitetään, jos vapaaohjelmaan päästään. Tämä oli viimeinen kilpailumme Suomessa, oli ihana päättää se kultamitaliin, Karjalainen hymyilee.

 

Kilpailu siirrettiin ulkokentältä maneesin suojiin sateen pehmentämän pohjan vuoksi.

 

- Olen rataan tyytyväinen, vaikka kotona treeneissä on ollut myös parempia. Maneesin pohja täällä on erilainen kuin meillä, aluksi piti tunnustella kuinka paljon voi ratsastaa, että pysyy mukana musiikissa. ”Toope” rakastaa kisamiljöötä, ja se oli selvästi vähän pettynyt, kun tulimme maneesiin, ulkokisat ovat sen juttu. Onneksi Riossa kisataan ulkona.

 

Karjalaisella on huikeat meriitit, mm. hopeaa Lontoon paralympialaisista ja MM-pronssia Kentuckysta. Karjalainen on päättänyt lopettaa kisauransa Rioon. Kyseessä on ratsastajan kolmannet paralympialaiset kolmannella hevosella.

 

- On upeaa, kun on itse ratsastanut paikan ja saa näin hienoon tilaisuuteen jättää hyvästit. Ihana matka on ollut kaiken kaikkiaan tämä 20 vuotta, hyvillä mielen annan nuorille ja lahjakkaille tilaa. Kiitän näistä vuosista kaikkia, jotka ovat olleet matkalla mukana, myös hevosystäviä. Kiitos kuuluu myös SRL:lle ja paralympiakomitealle luottamuksesta sekä Woikoskelle, joka on varmistanut tuellaan tämän olympiadin - Hankkijalle myös kiitos rehuista.

 

Woikoski High Flow lähtee Suomesta matkaan 27. elokuuta laivalla Saksaan, mistä se jatkaa Liegeen Belgiaan, lento Rioon starttaa 3. syyskuuta. Karjalaisen Rion tiimissä ovat mukana hevosenhoitajana Sara Maattola-Lindholm, henkilökohtaisena avustajana Tanja Takkula ja maajoukkuevalmentajana Janne Bergh.  Karjalaisen oma avustaja Noora Nyberg vastaa hevosen Euroopan matkoista ja Maattola-Lindholm lentää sen mukana. Kotona Karjalaista valmentaa Riitta Holopainen, joka tunnetaan myös kouluratsastaja Emma Kanervan taustajoukoista.

 

Toisella kaudella toisena SM-kisoissa

 

Hopeamitalisti Kaisla Osara kilpailee para- eli vammaisratsastuksessa vasta toista kauttaan, mutta ratsastajalla on silti jo PM-hopeaa ja kokemusta kansainvälisistä kilpailuista aina EM-tasolla asti.

 

Perjantaina vapaaohjelmaa nostattivat elokuva Leijonakuninkaan teemat.

 

- Eilen hevonen oli jopa vähän löysän tuntuinen, nyt nostettiin energiatasoa ja laitettiin myös musiikki kovemmalle ja nyt se oli paremman tuntuinen.

 

Ratsukon kotivalmentaja on Anna-Leena Meller, joka on myös hevosen kasvattaja.

 

- Se on näyttävä ja hyväluonteinen kilpahevonen. Olemme tehneet pitkään Annun kanssa yhteistyötä, ja hän tuli tänne eilen mukaan auttamaan.

 

Osara, 18, kirjoitti keväällä ylioppilaaksi.

 

- Opiskeluja pitäisi miettiä, mutta haluaisin jatkaa kohti EM- ja MM-kisoja ja Tokiota, jos se on vain mahdollista.

 

Suomenhevonen, sisu ja Sibelius!

 

Pronssimitalisti Johanna Lindbladin, 45, ratsuna oli suomenhevonen ja vapaaohjelman musiikkina Sibeliuksen Finlandia ja Jääkärimarssi.

 

- Olen pienestä pitäen ratsumestarin tyttärenä kuunnellun marssimusiikkia ja käynyt armeijan tilaisuuksissa. Kun aloitin 2011 pararatsastuksessa, pääsin kuin ihmeen kaupalla Tanskan PM-kilpailuihin. Isäni kuoli kuin olin 17, ja hänen muistokseen tein marssiteemaisen ohjelman, jolla tupsahti hopeaa ja se tuntui todella hyvältä, Lindblad kertoo.

 

- Rakastan ratsastaa musiikin tahtiin, olen kokeillut muutakin, mutta aina palaan tähän teemaan, se on meidän juttu ja sopii hyvin myös suomenhevoselle. Isäni oli sodissa mukana suomenhevosten kanssa rintamalla, luulen että hän hymyilee tuolta jostain.

 

Lindbladin valoisa hymy loistaa kauas läpi koko suorituksen.

 

- Olen niin iloinen joka kerrasta, kun olen hevosen selässä. Se on kaikkea, elämän suola. Ilman ratsastusta en kestäisi kroonisia kipuja ja muuta olemista. Hevosen selässä kaikki unohtuu, sen takia hymyilen radalla. Ja kun olen kaikkien näiden ihanien ihmisten  kanssa kilpailuissa, toivon vain että aika pysähtyisi, ratsastaja liikuttuu.

 

Lindblad on kätilö, mutta kun kunto ei salli ammatissa toimimista, ja hän on osa-aikaisesti muissa hoitoalan töissä. Meriittilistalla on mm. kaksi PM-pronssia tältä kesältä sekä PM-joukkueessa sekä hopeaa että pronssia. Ratsastaja luokitettiin PM-kisojen yhteydessä ryhmästä III ryhmään II, mikä vaikeutti valmistautumista, kun mm. rata vaihtui lyhyeksi, samoin tehtävät radalla. Lindbladia valmentavat Iia Taberman ja Janne Bergh.

Ypäjällä kisataan parhaillaan myös Ratsujalostusliiton kanssa yhteistyössä Nuorten Hevosten Festivaali, joka huipentuu 6-vuotiaiden hevosten Breeders’ Prize -kilpailuihin koulu- ja esteratsastuksessa. Festivaalissa 3-7-vuotiaat hevoset kilpailevat koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa ja paikalla on nuorten hevosten parhaimmisto. Mukana myös 5-vuotisderbyt, Racing Trophy -finaalit, Ponibreeders-kasvattajakilpailu ja paljon muuta.

 

Pararatsastuksen Suomen mestaruus 18.-19.8.2016 Ypäjä

 

Tulokset: 1.osakilpailu, 2. osakilpailu, yhteistulos
1) Katja Karjalainen - Woikoski High Flow, Mäntsälä 75,435-76,580/152,015

2) Kaisla Osara - Kom Furiko, Lohja 65,447-70,420/135,867
3) Johanna Lindblad - Kain Aapeli, Tammisaari 64,429-69,420/133,849

4) Jessica Kerttunen - Ladykiller II, Järvenpää 64,146-68,500/132,646

5) Teija Kurikka – Madita, Oulu 62,048-67,500/129,548

6) Sari Kaijanmäki – Sandmann, Pori 60,476-62,420/122,896
7) Sanna Koskiluhta – Kasta, Vaasa 61,911-60,750/122,661

8) Susanne Kuusela – Akrobats, Turku 57,302-60,920/118,222

9) Pia-Pauliina Reitti – Antus, Mäntsälä 55,488-61,670/117,158
10) Marja Mikola – Quadro, Järvenpää 53,619-59,000/112,619

 

Täydet tulokset: https://kipa.ratsastus.fi/files1/para%20SM%20lopputulokset(2).pdf