Paralym- pialaiset Riossa

6.9.2016

Kuva Ypäjältä SRL/Sonja Holma
Kuva Ypäjältä SRL/Sonja Holma

Karjalainen pääsi lipunkantajaksi

Rio de Janeiron paralympialaiset 7.-18.9.2016

Rion paralympialaiset: Katja Karjalainen ratsailla Riossa

Mäntsäläläinen pararatsastaja Katja Karjalainen viimeistelee valmistautumistaan uransa kolmansiin ja näillä näkymin viimeisiin paralympialaisiinsa Riossa. Lontoon vapaaohjelmassa hän voitti tammalla Rosie hopeaa ja Hongkongissa eli Pekingin paralympialaisissa hän oli ruunalla Callan neljäs. Nyt ratsuna on 13-vuotias hannoverruuna High Flow eli kotoisemmin ”Toope”

Karjalaisen hevonen matkusti ensin autolla rauhallisessa tahdissa läpi Euroopan Liegeen, mistä se lensi hevosenhoitajana mukana olevan Sara Maattola-Lindholmin kanssa 3.9. lennolla Rioon. Karjalaisen lento lähti Helsingistä Pariisin kautta Rioon päivää myöhemmin.

- Tulimme Rioon eilen aamulla ja olimme yölennon jälkeen päivän kisakylässä, pääsin aikaerossa hyvin rytmiin. Tänään olen ratsastanut lyhyen ratsastuksen, oman kropan auki. Oli aivan ihana ratsastaa, meille tuli vajaa kaksi viikkoa taukoa hevosen pitkän matkan vuoksi. En osannut ajatella missä ratsastan, tuntui kotoisalle ja hyvälle, Toope oli rento, Karjalainen kertoo tallialueelta tavoitettuna.

Hevosten puitteet ovat hienot ja toimivat.

- Tallialue tuntuu todella isolle, verkka-areenoita on vaikka kuinka paljon. Tallit ovat äärimmäisen siistit, jopa hienot. Hevosilla on viidentoista neliön karsinat. Tämä on sisäpihatyyppinen alue, ja samalla käytävällä on muiden Pohjoismaiden hevosia. Toope tuli ensimmäisessä erässä tänne, ja se oli aivan innoissaan, kun vastakkaisen tallin karsinoihin tuli hevosia. Alkuun se söi ja joi vähän huonosti, sillä vesi on aika erikoisen makuista täällä, mutta nyt sekin asia on järjestyksessä.

Karjalainen sai kunnian johdattaa lipunkantajana Suomen joukkueen Maracana-stadionille paralympialaisten avajaisissa keskiviikkona 7.9.

-  Se on suuri, uskomaton kunnia. Kun kuulin, että päätös oli yksimielinen, tuli tippa linssiin. Minulla on huomenna aamulla aikaisin ratsastus, joten ehdin hyvin kisakylään valmistautumaan kunniatehtävään. Täältä on sinne noin puolen tunnin matka, jos kaistat vetävät hyvin.

Karjalainen kilpailee ratsastuksessa ryhmässä Ia. Starttiluvan saaminen edellyttää hevostarkastuksen läpäisemistä, joka on vuorossa lauantaina 10.9. Varsinainen kilpailu käynnistyy maanantaina 12.9. joukkueohjelmalla. Ensimmäinen henkilökohtainen mitalikilpailu on vuorossa torstaina 15.9. mestaruusohjelmassa. Perjantain mitalikilpailuun vapaaohjelmassa musiikilla karsii mukaan 27 ratsukon ryhmästä 9 parasta.

- Yleensä kaikki kisat mennään perättäisinä päivinä, nyt välissä on kaksi päivää. Voisin kuvitella, että se on hyvä juttu, mutta paljon kiinni kelistä ja hevosen vireestä. Päiväsaikaan täällä voi olla jopa 34 astetta lämmintä. Luokan alkaessa iltapäivällä kahdelta saa silloin mennä aika helteessä.

Karjalaisen Rion tiimissä ovat mukana hevosenhoitajana Sara Maattola-Lindholm, henkilökohtaisena avustajana Tanja Takkula ja maajoukkuevalmentajana Janne Bergh.