Kouluratsas- tajat kuivaleirillä

13.1.2017Katse kohti Tokiota ja elokuun EM-kisoja Göteborgissa

Kouluratsastuksen huippu-urheilua koordinoiva Top Dressage Finland kokoontui perjantaina Helsingissä kuivaleirille, jonka teemana oli alkaneen olympiadin suunnittelu kohti Tokion kesäolympialaisia sekä elokuun EM-kilpailut Göteborgissa.

Paikalla olivat ratsastajista Emma Kanerva, Kristina Böckman, Mikaela Lindh, Stella Hagelstam, Anna von Wendt, Elisabet Ehrnrooth ja Niina Nilosaari sekä joukkueenjohdosta mm. maajoukkuevalmentaja, britti Emile Faurie, Suomen Ratsastajainliiton urheilujohtaja Aki Ylänne sekä psyykkinen valmentaja Mia Stellberg, joka on juuri nimitetty Huippu-urheilun johtoryhmään edustamaan kouluratsastusta.

- Haluamme kaikki, että Suomi saa joukkueen Tokioon, sen takia olemme täällä tänään. Jos se ei olisi mahdollista, en olisi täällä tänään, mutta kansainvälisen tulostason täytyy parantua, Faurie totesi.

Olympialaisten kilpailuformaattia on esitetty uudistettavaksi Tokiossa mm. niin, että joukkueessa on vain kolme ratsukkoa, mutta mukaan voidaan lähettää vararatsukko. Grand Prix toimii karsintana, joukkuekilpailu ratkaistaan ohjelmassa Grand Prix Special. Henkilökohtaiseen mitalikilpailuun GP vapaaohjelmaan karsii mukaan kaksi parasta kuudesta ryhmästä, joiden lisäksi paikan saa kuusi muuta parhaan tuloksen saavuttanutta.

Kansainvälinen Ratsastajainliitto, FEI, on asettanut arvokilpailujen karsintarajaksi ratsukolta 65 prosenttia, mikä on saavutettava GP-tasolla kahdesta eri kilpailusta. Top Dressage Finland on ottanut tavoitteeksi EM-osallistujille korkeamman, 68 prosentin tulostason. EM-kilpailuissa joukkuemitalit ratkotaan GP:ssä, josta GP Specialiin jatkaa 30 parasta ja siitä edelleen GP vapaaohjelmaan 15.

- Täyden joukkueen lähettäminen EM-kilpailuihin kannattaa vain, jos meillä on ainakin kolme ratsastajaa, joilla on hyvä ja vakaa tulostaso vähintään 68 prosentin tasolta. Paikka GP Specialiin edellyttää käytännössä yli 71 prosentin tulosta, Faurie summasi.

- Emme halua osallistua vain osallistumisen vuoksi, vaan haluamme lähettää paikalle kilpailukykyisen joukkueen. Jos se ei näytä todennäköiselle, keskitämme resurssimme mieluummin vahvemman joukkueen rakentamiseen MM-kilpailuja kohti. Toivoisin, että Suomesta löytyy ihmisiä, jotka haluavat olla osa tätä matkaa huippuhevosten omistajina, sillä ratsastajat ovat tarpeeksi hyviä kilpaillakseen maailman huipulla.

MM-kilpailut järjestetään Tryonissa, Yhdysvalloissa syyskuussa 2018.

Useita ratsastajia pitkällä listalla

Kouluratsastuksella on sikäli hyvä tilanne, että pitkällä listalla usealla ratsastajalla nähdään potentiaalia EM-joukkueeseen asti.

Viime vuonna 70 prosentin tulosrajan ylitti kaksi ratsastajaa, Terhi Stegars oriilla Axis TSF ja Henri Ruoste ruunalla Roble. Stegars oli estynyt Helsingin matkasta, sillä esikoislapsen laskettu aika on tässä kuussa. Hän oli Axiksella Aachenin EM-kisoissa 22. sijalla vuonna 2015. Ratsukko on menestynyt maailmancupin osakilpailuissa ja osallistunut finaaliin viime ja edellisenä vuonna. Stegarsin Dalou Shan debytoi viime vuonna lupaavasti mc-tasolla ja on hyvässä nousussa arvokilpailuhevoseksi.

Ruoste ei valitettavasti saa Roblea hevosen omistajalta kisakäyttöön tälle kaudelle, mutta hänellä on tallissaan useita todella lupaavia hevosia. Ruoste oli estynyt kuivaleiriltä, mutta osallistuu TDF:n juhlavaan varainkeruugaalaan lauantaina Helsingin Ylioppilastalolla.

Aachenin EM-joukkueessa olivat myös ratsukot Emma Kanerva ja Sini Solina sekä Kristina Böckman ja Der Kleine Lord. Molemmat tähtäävät EM-areenalle ja valmentautuvat nykyään yhdessä Schenefeldissä, Saksassa Böckmannin perheen ratsastuskeskuksessa. Kanervan ori Sini Soul debytoi lupaavasti kansainvälisellä gp-tasolla yli 67 prosentin tuloksella marraskuussa.

- Soulille täytyy saada lisää kokemusta, se on vielä vähän vihreä ja tarvitsee lisää voimaa. Tältä kaudelta en odota vielä huipputuloksia, mutta kun se on valmis, sillä on kaikki edellytykset nousta 70-prosentin tasolle. Solinan kanssa haen varmuutta pienemmistä kisoista, Kanerva kertoo.

- Hyvää kuuluu, hevonen on terve. Tarkoitus on kilpailla Neümunsterin maailmancup helmikuussa ja joitakin 4-5 tähden kilpailuja kevätkaudella Saksassa. Kun näen miten ne ovat menneet, ja jos hevonen kulkee hyvin, EM-kilpailut näyttävät todennäköiselle tavoitteelle, Böckmann pohtii.

Mikaela Lindh on kokenut arvokilpailija, joka ratsasti mm. Lontoon olympialaisissa samoin kuin Kanerva. Uudet gp-ratsut Bellissimo ja Skovlunds Gamin G ovat hyvässä nousussa ja varteenotettavia EM-hevosia.

- Tavoitteena tälle kaudelle on saada molemmat omaksumaan kilpahevosen elämä. Molemmat kulkevat hyvin kotitreenissä, mutta kuljetuksissa ja kilpailutilanteissa on ollut ongelmia. Tällä kaudella ne kilpailevat paljon ja saavat rutiinia. Olen suunnitellut kalenterin niin, että siinä on lyhyemmät kuljetukset ja enemmän kisoja, kokeneemmalla hevosella pidemmät etäisyydet ja harvemmat kilpailut eivät yleensä tuota ongelmia, Lindh sanoo.

Stella Hagelstamin tamma New Hill Julitrea on osoittanut myös suurta lupausta ja on vahvasti mukana kilpailussa joukkuepaikoista. Myös ratsastajilla Anna von Wendt, Niina Nilosaari ja Elisabet Ehrnrooth nähdään mahdollisuudet hyvään tulostasoon.