Ypäjä, Finnderby

11.6.2017

Stella ja Pin Rock's Foxfire Blitz AM
Stella ja Pin Rock's Foxfire Blitz AM
Anna von Wendt ja Denzel AM
Anna von Wendt ja Denzel AM
Elisabet Ehrnrooth ja Wizard AM
Elisabet Ehrnrooth ja Wizard AM
Mia von Schantz ja Zalzatime AM
Mia von Schantz ja Zalzatime AM
Maarit Raiskio ja Cartier AM
Maarit Raiskio ja Cartier AM
Susanna Hyypiä ja Avemmo AM
Susanna Hyypiä ja Avemmo AM
Kira Kanerva ja Dorazio AM
Kira Kanerva ja Dorazio AM
Peggy Högsten ja Lord of Lennox AM
Peggy Högsten ja Lord of Lennox AM
Nina Dunder ja Ramses XII AM
Nina Dunder ja Ramses XII AM
Tunnelmakuvassa steward työnsä ääressä kuolaimia tarkistamassa. SRL/Hanna Heinonen
Tunnelmakuvassa steward työnsä ääressä kuolaimia tarkistamassa. SRL/Hanna Heinonen

Stella Hagelstam ja Pin Rock's Foxfire Blitz voittamaton yhdistelmä SM-kouluratsastuksessa

Kouluratsastuksen SM-voittaja Stella Hagelstam 
on velho nostamaan hevosia GP-tasolle

Porvoolainen Stella Hagelstam ratsasti senioreiden SM-kultaa sunnuntaina Ypäjällä hevosella, joka oli hänelle itselleenkin yllätysvoittaja. Kyseessä oli FWB-ruuna Pin Rock's Foxfire Blitzin elämän kolmas GP-startti. Kun voitto tuli sekä lauantaina GP:stä että sunnuntaina GP-vapaaohjelmasta, Hagelstamin kaulaan ripustettiin kirkkain mitali nyt kolmatta kertaa senioreissa. Suomea myös kansainvälisellä arvokisatasolla edustaneella ratsastajalla on lisäksi kaksi SM-hopeaa ja pronssia.

- Helmikuussa en olisi vielä uskonut, että kilpailisin SM-kisoissa tällä hevosella. Lopputulos oli kyllä aika iso yllätys. Hevosella on järjettömän hyvä pää, ei tuollaisia olekaan, se ei kyttää, kuumene tai jämähdä, se on rauhallinen oma itsensä kaikissa paikoissa, Hagelstam kertoo.

Hagelstam tunnetaan perheineen Suomessa kasvatettujen FWB-hevosten kasvattajana, kilpailuttajana ja kotimaisen hevosjalostuksen edistäjänä.

- Laitoin vuosi siten Facebookiin ilmoituksen, että haluaisin ostaa Suomessa syntyneen hevosen. Minulle tuli 47 ilmoitusta, katsoin videoita ja kokeilin muutamia mielenkiintoisia hevosia, tämä oli niiden joukossa. Hevosta ratsasti 8-vuotiaaksi Saara Keihäs, mutta se oli hänelle liian iso ja vahva. Hän oli kilpaillut sen kanssa joitakin helppoja luokkia, ja tehnyt hyvän perustyön, Hagelstam kertoo.

Vasta 9-vuotiaan hevosen on kasvattanut Ira ja Tiina Ristimäki.

- Hevonen on ollut minulla vasta vuoden, mutta se alkoi oppia asioita hirveän nopeasti. Minulla ei ollut mitään sille aikataulua tai kisatavoitteita. Koulutan mieluiten kehujen kautta ja leikittelin sen kanssa vähän piaffea ja passagea. Tammi-helmikuussa se oppi vaihtamaan laukan. Menin keväällä kotona muutaman kerran GP-radan, ja kun se tuntui kivalle ja valmiille, menimme Ainoon, ja oli tosi iso positiivinen yllätys miten hienosti se esiintyi ja käyttäytyi kisatilanteessa, Hagelstam jatkaa.

Ainon kilpailut käytiin toukokuun lopussa. Nyt tarjolla olisi PM-edustus Hammaröhön Ruotsiin kesä-heinäkuun vaihteessa. Käytössä hänellä on myös toinen FWB-ratsu, tamma New Hill Julitrea, jolla on myös EM-tason karsintatulos. Ratsastaja aikoo pohtia PM-valintaansa yön yli, joukkueet julkistetaan alkuviikosta.

Luokan päätuomari Paula Nystén piti näkemästään.

- Tulos oli aika loistava, Stella on melkoinen velho tuomaan uusia gp-hevosia radoille. Kaikilla ratsukoilla oli tänään pieniä ongelmia matkassa. Lopputulos meni ihan oikein, taso kärkityhmässä oli hyvä, näimme hienoja ratoja ja hyviä kokonaisuuksia, olin tosi tyytyväinen. Oli hienoa miten moni ratsukko starttasi täällä, kouluratsastuksen taso on noussut todella paljon, Nystén iloitsee.

Senioreiden SM:ssä starttasi 12 ratsukkoa. Maailmalla on lisäksi tällä hetkellä useita kovia GP-tason suomalaisratsukoita, jotka taistelevat mm. EM-joukkuepakasta.

Uudella vapaaohjelmalla hopealle

Hopealle nousi uudella vapaaohjelmalla ja teknisellä vahvuudella tuomariston vakuuttanut Anna von Wendt Denzelillä Kemiönsaarelta. Viime vuodelta ratsukolla on kultaa. Vaikeutettuina elementteinä ohjelmassa oli mm. piruetit suoraan lisätystä laukasta ja sulkutaivutus passagessa.   

- Tein uuden ohjelman kisaa varten. Se sopii Denzelille tosi hyvin, halusin musiikkia, joka kuvaa hevosen perusiloista luonnetta. Saimme ennätyspisteemme tähän asti, sikäli olen myös tyytyväinen. Vire on ollut hukassa alkukauden, nyt se löytynyt. PM-kilpailut ovat seuraava tavoite, hopeamitalisti toteaa.

Pronssille nousi 15 kuukauden kisatauon jälkeen hienon paluun GP-tasolle tehnyt helsinkiläinen Elisabet Ehrnrooth Wizard II:lla. Ratsukolla on entuudestaan kaksi SM-hopeaa ja yksi pronssi.

- Tuntuu todella hyvältä tulla takaisin radoille, siitä olen tänään iloisin. Eilen hevoseni oli jännittyneempi kuin tavallisesti, tänään parempi ja olin todella tyytyväinen ohjelmaan. Jos kaikki näyttää hevosen kanssa kisan jälkeen hyvälle, lähdemme PM-kilpailuihin, Ehnrooth kertoo.

Paloheimon päivä nuorten mestaruuksissa

Nuorten SM-kilpailussa kärjen järjestys vaihtui vapaaohjelmassa. Ella Paloheimo ja Wolle Wolkenstein Lopelta onnistuivat hienosti ja nousivat pisteissä ohi helsinkiläisen Rosanna Melametsän ja Hyopsin. Pronssin ottivat Sipoon Susanna Therman ja Dragonheart.

- Pelkäsin pahinta, mutta toivoin parasta, että saisin hevosen hyvään fiilikseen ja virheettömän suorituksen, joka tuntuisi helpota ja kivalta. Eilisen jälkeen jännitti aika paljon, mutta tänään teimme siistin radan, mihin olen todella tyytyväinen, Paloheimo hymyilee.

Tavoitteena ovat PM-kilpailut sekä mahdollisesti myös EM-edustus. Myös Melametsä ja Therman ovat kiinnostuneita edustustehtävistä.

- Tänään menin huonommin kuin eilen, hevonen oli kova ja vahva, vaikka meille ei tullut mitään suurempia virheitä. Jos sen saa energiseksi, se on tasainen suorittaja. Tänään se oli kuuma, mistä olen iloinen, sillä sitä se harvemmin on. Mitali on kiva saada, sikäli ei voi valittaa, Melametsä toteaa.

Thermanille pronssi oli työvoitto.

- Ei ollut meidän onnistunein viikonloppumme, oli vähän pinkeää menoa, ja emme pystyneet suorittamaan parhaalla tasollamme. Ekana päivänä menetimme liikaa pisteitä rikkeistä. Mutta aina pitää olla mitalista tyytyväinen, Suomen mestaruuksista kun kilpaillaan, Therman toteaa. SRL

Tuloksia

Kür Grand Prix  2009, 2. SM-osakilpailu
9 lähtijää ja 3 sijoittuu

1) Stella Hagelstam, Boen Ratsastajat ry – Pin Rock's Foxfire Blitz 72.095%,
2) Anna von Wendt, Björkboda Dressage ry/Rf – Denzel 71.205%,
3) Elisabet Ehrnrooth, Helsingin Ratsastajat ry – Wizard II 69.685%,

4) Mia von Schantz, Lohjan Ratsastajat ry – Zalzatime 69.290%, 5) Maarit Raiskio, Lohjan Ratsastajat ry – Cartier 69.070%, 6) Susanna Hyypiä, Boen Ratsastajat ry – Avemmo 68.415%, 7) Peggy Högsten, Helsingin Ratsastajat ry – Lord of Lennox vF 67.935%, 8) Kira Kanerva, Hyvinkään Urheiluratsastajat r – Dorazio 66.565%, 9) Nina Dunder, Helsingin Ratsastajat ry – Ramses XII 65.300%

Kür Nuorille ratsastajille 2009, 2. SM-osakilpailu
6 lähtijää ja 2 sijoittuu

1) Ella Paloheimo, Hyvinkään Urheiluratsastajat r – Wolle Wolkenstein 72.145 
2) Susanna Therman, Husön Ratsastajat ry – Dragonheart 70.995%,
3) Rosanna Melametsä, Ratsastusseura Team Nissala ry – Hyops 69.725%,

4) Jessica Jokiranta, Nika Team ry – C'est la Vie 67.785%, 5) Vilma Lahti, Porvoon Mustang ry – Zazou III 67.545%, 6) Iida Hakanen, Björkboda Dressage ry/Rf – Korlandos 62.860%