EM pararatsastus

21.8.2017

Jaana Kivimäki ja Bellilene. Kuva SRL/Hanna Heinonen
Jaana Kivimäki ja Bellilene. Kuva SRL/Hanna Heinonen

Kolme ratsukkoa finaaliin Göteborgissa

Suomen pararatsastajista kolme lunasti maanantain mestaruusohjelmassa paikan keskiviikon finaaliin, jossa jaetaan kilpailun toiset henkilökohtaiset mitalit. Tänään mitalia lähimpänä oli Jaana Kivimäki ryhmässä II, missä hän sijoittui neljänneksi tammalla Bellilene. Katja Karjalainen oli ryhmässä I Dr Doolittlella seitsemäs ja Kaisla Osara Kom Furikolla ryhmässä IV kahdeksas. Finaalipaikan saa kahdeksan kärki.

Kilpailu jatkuu tiistaina joukkuekilpailulla. Johanna Lindblad oli ryhmässä III suomenhevosellaan Kain Aapeli 11. tilalla. Ratsukko jatkaa Suomen edustajana edelleen joukkuekilpailuun, mutta jää finaalista. Joukkueessa voi olla neljä ratsukkoa, joista kolmen parhaan tulos lasketaan mukaan.

Jaana Kivimäki nautti radasta Bellen kanssa

Jaana Kivimäellä oli hieno suoritus tamma Bellilenen kanssa, joka palkittiin prosentein 69,5.

- Belle on ollut täällä tosi hyvä ja rauhallinen, valmistelut ovat menneet erittäin hyvin. Ihan jännitti, voiko mennä ja sujua näin hyvin, kun miettii aikaisempia mestaruuksia, Kivimäki kertoo.

- Belle oli heti alusta saakka kevyt ja kuuliainen ratsastaa. Se teki kaiken mitä pyysin. Koko rata oli nautinnollinen, tasainen ja harmoninen, parhaita ohjelmiamme tämän tamman kanssa. Itse sain muutaman pisteen pois, kun Belle lähti minun painoni vuoksi puskemaan keskilinjalla vasemmalle, ja kun oikaisin sen, jäi väistön tekemiseen vähemmän matkaa. Viimeisessä keskiravissa tunsin kuinka se oli aivan lähdössä lentoon, ja turhaan provosoin sitä lisää äänellä, jolloin se otti askeleen laukkaa, mistä varmaan rokotettiin aika paljon.

Katja Karjalainen selvitti tiensä jatkoon katsomon ryminässä

Katja Karjalaiselle ja Dr Doolittlelle sattui ryhmässä I erityisen haastava lähtövuoro, jonka aikana katsomossa oli paljon liikennettä ja meteliä, mikä pelästytti hevosen. Tuloksella 68.43 % ratsukko oli 7. tilalla ja saa revanssin paikan keskiviikon vapaaohjelmassa.

- Olen oikeasti ihan yllättynyt, prosentit olivat huonoimmat minulle vuosikausiin, mutta siihen nähden miten Toope jännittyi ja otti jopa raviaskelia, meillä on pitänyt olla tosi hyviäkin pätkiä ohjelmassamme, Karjalainen kertoo.

- Treenit menivät tosi hyvin, ja pääsimme radalle hienosti. Porukka lähti liikkeelle metallisessa katsomossa, ja Toopella alkoi sydän laukkaamaan, se pelkäsi radalla koko katsomon puoleisella osuudella. Toisessa päädyssä se pystyi rentoutumaan ja saimme hyvät kuviot. En olisi koskaan uskonut, että se voi näin paljon jännittää. Kiltisti se ruutuun meni ja parhaansa yritti, ihana hevonen. Minua harmittaa hirveästi, mutta kuitenkin 16 ratsukon joukossa 7. sija ei ollut huono lopputulos näistä lähtökohdista.

Kilpailun stewardien mukaan pyritään järjestämään, että jatkossa katsomossa on järjestäjän edustajia ohjeistamassa liikkumiseen kesken suorituksen.

Kaisla Osara ja Kom Furiko avasivat EM-kilpailun

Kaisla Osara starttasi Suomessa kasvatetulla FWB-ruunalla Kom Furiko ryhmässä IV koko kilpailun maanantaina aamulla. Tuloksella 67.37 % ratsukko oli ryhmässään kahdeksas lunastaen samalla finaalipaikan.

- Olen tosi tyytyväinen hevoseen ja kokonaisuuteen. Omaan tasoon nähden meni tosi hyvin, rata oli rikkeetön ja tasainen, hevonen kulki hyvässä muodossa ja kaikki askellajit pysyivät puhtaina. Ainahan voisi ratsastaa vähän enemmän, mutta otin mieluummin vähän varman päälle kuin kalliita rikkeitä. ”Hantti” oli super, kivan rento ja se on käyttäytynyt täällä kaikin tavoin hienosti, Osara iloitsee.

Ensimmäinen lähtövuoro ei ole kaikkein halutuin, mutta sellaisen arpa antoi. Osara suhtautui asiaan urheilijamaisella reippaudella ja näki asiassa myönteisiäkin puolia.

- Kuka nyt ikinä haluaa lähteä ensimmäisenä, kun ei tiedä toimivatko järjestelyt ja mikä on tuomareiden skaala. Harmittelin asiaa ja aamulla hississä joku nainen sanoi, no mutta kun lähdet ensimmäisenä, kenttä on  juuri lanattu ja kaikki odottavat sinua. Sen jälkeen tuntui paremmalta. Oli hienoa päästä avaamaan kilpailu, jättää ensimmäiset kavionjäljet areenalle. Määräsin tason ja siitä se lähti. Päivästä tuli aika kuuma päivä, ja sikälikin oli hyvä startata alussa.

- Suomella on hyvä tiimi. Hantti on joskus vähän herkkä, mutta täällä se on viihtynyt hyvin. Se on nauttinut Tuulan (Pursiainen, fysio) hyvästä hoidosta, eläinlääkäri Eamon (McLaughlin) on tarkastanut, että kaikki on kunnossa. Kun kaikki  käytännön järjestelyt toimivat hyvin, sen huomaa kyllä hevosestakin, Osara kiittää.

Johanna Lindblad pettyi itseensä, sisulla huomiseen

Johanna Lindblad lähti tavoittelemaan hyvää tulosta Kain Aapelilla hakien suoritukseen kaivattavaa lisätryhtiä hevosen muotoon, mistä seurasi pientä epätasaisuutta suoritukseen, tulos 64.91 %.

- Olen todella pettynyt itseeni. Olemme käyneet radan Jannen (Bergh, maajoukkuevalmentaja) kanssa läpi, suunnataan huomiseen ja jätetään ylimääräinen säätö pois, Hevonen yritti kaikkensa ymmärtää mitä siltä pyysin, kun halusin korkeampaa muotoa, mutta menetimme siinä valttimme, tasaisuuden. Mokasin, ja tämä oli ehdottomasti väärä paikka siihen, Lindblad summaa urheasti.

- Hyvällä mielellä lähden kuitenkin huomiseen. Olen ylpeä ja onnellinen, että saan olla täällä mukana edustamassa Suomea juuri tällä suomenhevosella juhlavuoden kunniaksi. Kilpailuissa on mahtavat puitteet, todella ystävällisiä ihmisiä, ja meillä on hieno joukkuehenki.

Taustatietoa

Göteborgissa pararatsastuksen EM-kilpailut käydään Heden Areenalla kaupungin keskustassa. Para- eli vammaisratsastuksessa kilpaillaan kouluratsastuksessa. Kilpailijat luokitetaan toiminnallisin perustein viiteen ryhmään sen mukaan, missä määrin vamma vaikuttaa ratsastukseen. Ryhmä I on käyntiluokka, ryhmissä II ja III ratsastetaan käyntiä ja ravia ja ryhmissä IV ja V kilpaillaan myös laukassa. Aiempi ryhmäjako oli 1a, 1B, II, II ja IV.

Henkilökohtainen mestaruusohjelma, tulokset ma 21.8.2017

Ryhmä I
1) Julie Payne - Athene Lindebjerg, GBR 77.643 %
2) Elke Philipp – Regaliz, GER 73.429 %
3) Rihards Snikus - King Of The Dance, LAT 73.321 %
…7) Katja Karjalainen - Dr Doolittle, FIN 68.429 %

Ryhmä II, lähti 7
1) Pepo Puch – Fontainenoir, AUT 73.382
2) Nicole den Dulk - Wallace N.O.P. 72.382
3) Stinna Tange Kaastrup - Horsebo Smarties, DEN 72.029
4) Jaana Kivimäki – Bellilene, FIN 69.500

Ryhmä III, lähti 11
1) Suzanna Hext – Abira, GBR 71.588
2) Claudia Schmidt - Romeo Royal, GER 71.617
3) Erin Frances Orford – Dior, GBR
…11) Johanna Lindblad - Kain Aapeli, FIN  64.911

Ryhmä IV, lähti 16
1) Sanne Voets – Demantur, NED 72.354 %
2) Manon Claeys - San Dior, BEL 71.561 %
3) Louise Etzner Jakobsson – Zernard, SWE 70.268 %
…8) Kaisla Osara - Kom Furiko, FIN 67.366 %