Karjalaiselle ennätys

3.2.2020

Kuva SRL/Peter Nixon
Kuva SRL/Peter Nixon

Dr Doolittle sai pararatsastuksessa 76,45 %, Tokio siintää

Katja Karjalainen ennätysluvuin vapaaohjelman toinen Genemuidenissa

Pararatsastaja Katja Karjalainen ratsasti laadukkaan ja varman voittosuorituksen Genemuidenin kolmen tähden kansainvälisissä kilpailuissa Alankomaissa perjantaina henkilökohtaisessa ohjelmassa.

- Meillä meni ”Toopen” kanssa oikein hyvin. Yritin korjata tämän päivän suoritukseen ne vinkit, mitkä eilen tuomareilta saimme. Lyhensin Jannen ehdotuksesta ohjaspituutta ja yritin pyytää takajalkoja niin aktiivisiksi, että Toope pysyi koko radan korkeammassa muodossa ja niska riittävän ylhäällä, Karjalainen kertoo. Paikan päällä tukena on maajoukkuevalmentaja Janne Bergh.  

Torstain joukkueohjelmassa ratsukko oli toinen, mutta tänään taakse taittuivat viime vuoden Euroopan mestarit Jens Lasse Dokkan ja Aladdin Norjasta.

Genemuideniin päättyy tulosten kartuttaminen Tokion paralympialaisten rankingiin, joka sulkeutuu tänään puolen yön aikaan. Karjalainen ratsasti Dr Doolittlella rikki nyt 73 prosentin rajan, ja kaikki hänen rankingtuloksensa ovat nyt yli 73:n. Mukaan lasketaan kuusi parasta suoritusta. Euroopan henkilökohtaiselle listalle on jaossa ainakin kolme maapaikkaa. Suomen maapaikka näyttää erittäin todennäköiselle.

- Käy miten tahansa, olen henkilökohtaisella listalla Euroopan kakkonen, en usko että kukaan voisi mennä ohitseni. Aika moni käy varmasti ensi viikolla kurkistamassa, miten rankingit päättyvät, Karjalainen sanoo.

Tammikuussa on kilpailtu kiivaasti paralympiapaikoista ympäri maailman. Euroopassa on käyty kahdeksan kilpailua ja Yhdysvalloissa ja Australiassa kahdet. Oseania ja Afrikka eivät näillä näkymin voi käyttää kaikkia maapaikkojaan, joita vapautunee 6-7 uuteen jakoon. Niistä, kuten muistakin henkilökohtaisista maapaikoista, on käyty kiivasta kamppailua.

Karjalainen oli niin hyvissä lista-asemissa ennen Genemuidenia, että tähtäimessä oli jo valmistautuminen kohti Tokiota, minne hän on erittäin vahva ehdokas.  

Karjalaisella on käytössään uudet ohjat, joihin on lisätty sisäpuolelle kymmenen sentin pätkät kuminauhaa. Palaute niistä antaa tärkeää osviittaa suorituksen hiomiseen.

- Kuminauha antaa käsilleni vähän pelivaraa. Oikea käteni lyö välillä tyhjää ja ohja löystyy. Toope ei siitä niinkään välitä, kun on siihen tottunut, mutta tuomarit ovat kiinnittäneet asiaan huomiota. Halusin kuulla, saammeko täällä nyt erilaista palautetta ja vinkkiä, asioita joita olisi hyvä työstää kohti kesää.

31.1.2020 Pararatsastusta CPEDI3* Genemuiden, Alankomaat www.zwartewaterruiters.nl

Ryhmä I, henkilökohtainen ohjelma

1) Katja Karjalainen – Dr Doolittle, FIN 73,095 %

2) Jens Lasse Dokkan – Aladdin, NOR 72,262
3) Laurentia Tan ­- SGP Fuerst Sherlock  SGP 71,845

Pararatsastaja Katja Karjalainen teki Dr Doolittlen kanssa hienon vapaaohjelman Genemuidenin kansainvälisissä kilpailuissa Alankomaissa lauantaina. Ratsukko sijoittui toiseksi erittäin kovassa seurassa. Tulos 76,45 prosenttia oli sekä ratsukon että Karjalaisen oma ennätys vapaaohjelmassa.

-  Aivan uskomatonta, millaisia pisteitä saimme, taiteellinen ja tekninen osuus molemmat yli 76 prosenttia. Tuomarit olivat kaikki samalla linjalla, mistä tietää, että suoritus oli oikeasti tasaisen hyvä. Olen erittäin tyytyväinen. Jäimme voitosta vain niukasti, mutta se ei harmita, olen niin onnellinen tuloksestamme ja siitä, että pystymme parantamaan koko ajan tasoamme.

Hallitsevat Euroopan mestarit, Norjan Jens Lasse Dokkan ja Aladdin, ottivat luokassa voiton tuloksella 76,72 % eli vain 0,22 prosenttiyksikön erolla Karjalaiseen. Kolmanneksi sijoittuivat Singaporen Laurentia Tan ­ja SGP Fuerst Sherlock (71,8). Tasaväkisessä kilpailussa Karjalainen vei voiton perjantain henkilökohtaisessa ohjelmassa, ja torstain joukkueohjelman ratsasti nimiinsä Dokkan.

Tokion paralympialaisten ranking umpeutui eilen, ja Suomelle on varmistumassa ainakin yksi henkilökohtainen maapaikka. Karjalainen on paikan saavuttajana vahvin kandidaatti Tokioon. Näillä näkymin Karjalainen kilpailee seuraavaksi maaliskuussa Ypäjän kansainväliset kilpailut ja ratsukko nähdään myös kesän PM- ja SM-radoilla. Kansainvälinen kisakalenteri Suomen ulkopuolella on vielä auki.

- Toivoisin, että hevosen ei tarvitsisi matkustaa yhtä paljon ulkomaille kuin viime vuonna, vaan voisimme keskittyä valmistautumiseen. Nyt tiedän, mitä pitää korjata ja hioa. Minun ei tarvitse tehdä enää rankingtuloksia tai rakentaa kansainvälisesti nimeä, Karjalainen pohtii.

1.2.2020 Pararatsastusta CPEDI3* Genemuiden, Alankomaat www.zwartewaterruiters.nl

Ryhmä I, vapaaohjelma

1) Jens Lasse Dokkan – Aladdin, NOR 76,722 %

2) Katja Karjalainen – Dr Doolittle, FIN 76,449 %
3) Laurentia Tan ­- SGP Fuerst Sherlock  SGP 71,800 %

Tarkemmat tulokset kaikista luokista kilpailun Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/cpedi3genemuiden/

SRL