VOITTO - Terhi Stegars ja Axis valloittivat Pariisin

4.12.2013

Terhi ja Axis Pariisissa (Kuva: Terhi Stegars)
Terhi ja Axis Pariisissa (Kuva: Terhi Stegars)

Kouluratsastaja Terhi Stegars ratsasti mustalla oriilla Axis voittoon GP vapaaohjelmassa tiistaina Pariisissa. Kokonaispisteet olivat upeat 76,45 prosenttia eli ratsukon oma ennätys, ja se tehtiin uuden kür-ohjelman ensiesityksessä. Stegarsin aikaisempi ennätys vanhassa vapaaohjelmassa eli kürissä, 74,28 %, tuli kuukausi sitten Lyonissa.

- Ihan mieletön fiilis voittaa Ranskassa ja vielä kaksi top-luokan ranskalaista, olen ihan sanaton. Ja Katriina Wüst antoi leille kokonaispisteet 79,6! Stegars riemuitsee.

Saksalainen koulutuomari Katrina Wüst on toiminut FEIssä, kansainvälisessä lajiliitossa, tuomareiden kouluttajana vapaaohjelmien arvostelussa ja ollut mukana arvostelukriteereiden kehittämisessä, joten häneltä tulleet huippupisteet ovat merkittävä saavutus.  

Pariisin kolmen tähden kilpailut ovat sujuneet Stegarsilta muutenkin hienoissa merkeissä, sillä jo maanantai-iltana ratsastaja teki oman ennätyksensä ohjelmassa Grand Prix tuloksella 72 prosenttia sijoittuen toiseksi. Ohi silloin nousi Ranskan Marc Boblet tammalla Noble Dream Concept Sol. Nyt Boblet taipui Stegarsin taakse luvuin 76,22 % ennen Jessica Micheliä ratsulla Riwera de Hus (74,12).

- Kun tulin tänään radalta, ajattelin ettei mennyt yhtään hyvin. Jouduin jarruttamaan paljon radalla, esimerkiksi todella hidastamaan kokoamisissa ennen lisäyksiä, sillä olin jatkuvasti musiikin edellä. Kotona harjoittelin ohjelmaa ja siitä tehtiin videot, mutta itse kilpailusuorituksessa menimmekin sen verran energisemmin ja maksimilla, että etenin jatkuvasti sekunnin kaksi liian aikaisessa.  Minua itseäni tämä häiritsi hirveästi, mutta ilmeisesti muut eivät sitä huomanneet ja lopputulos oli tarpeeksi hyvä, Stegars sanoo.

Seuraavan kerran suomalaisratsukko nähdään Lontoon Olympiassa kouluratsastuksen maailmancupin Länsi-Euroopan liigan osakilpailussa 16.-17. joulukuuta. 

- Oli tosi hyvä mennä uusi ohjelma  nyt täällä, Lontoossa pystyn ratsastamaan jo paljon paremmin musiikin tahdissa. Kahden seuraavan viikon aikana täytyy aika paljon työtä, että pääsemme samaan harmoniaan ja sujuvuuteen kuin vanhassa ohjelmassamme.

Stegarsin uuden ohjelman tuorein versio korjauksineen valmistui vasta torstain ja perjantain välisenä yönä. Se on tehnyt saksalainen säveltäjä Ralf Roder, joka teki myös Stegarsin edellisen kürin. Sävelet on valittu elokuvamusiikkiin erikoistuneen Two Steps from Hell musiikkiyhtiön tuotannosta.

- Aikaisempi  musiikki oli mielestäni kaunis ja se otettiin hyvin vastaan, Roder suunnitteli siitä sellaisen, että ihmiset pysähtyisivät katsomaan hevosta. Uuteen ohjelmaani halusin nyt tietoisesti enemmän dramatiikkaa ja potkua, ja musiikilla on kokonaisuudessa isompi rooli, Stegars kertoo.

Ohjelmaan on haettu myös lisää teknistä vaikeusastetta.

- Yhdistän ohjelmassa vaikeita liikesarjoja niin, että liikkeiden väliin ei jää paljon valmisteluaikaa. Siirryn esimerkiksi piaffepiruetista laukkapiruettiin ja toisin päin, lisätystä laukasta piruettiin ja siitä ulos laukanvaihtoihin. Vaikeustasossa numerot nousevat vaikeammasta koreografiasta, mutta siinä täytyy myös onnistua, sillä muuten voi saada huonommat pisteet kuin helpommasta ohjelmasta.

Maanantain rataan hän on myös tyytyväinen.

- Pari pientä haparointia oli, mutta muuten se suoritus meni niin hyvin kuin voi. Ainahan jotain pientä voi hioa, mutta se rata meni aivan nappiin. Verryttelyolosuhteet olivat vaikeat ja luokka yli tunnin myöhässä, mutta vaikka lähtökohdat eivät olleet parhaat, keskityin ja ratsastin täysillä, ja tuli hyvä suoritus ja tulos. 

Kouluratsastustuloksia CDI3* Pariisi, Ranska

3.12. Grand Prix vapaaohjelma, lähti 15 (alustava tuloslista, tulospalvelusta täydet tulokset myöhemmin)

1) Terhi Stegars – Axis TSF, FIN 76,45 %
2) Marc Boblet - Noble Dream Concept Sol, FRA 76,22 %

3) Jessica Michel - Riwera de Hus, FRA 74,12 %

 

2.12. Grand Prix, lähti 18
1) Marc Boblet - Noble Dream Concept Sol, FRA 74,766 %
2) Terhi Stegars – Axis TSF, FIN 72,000 %
3) Jessica Michel - Riwera de Hus, FRA 70,383 %
Täydet tulokset: http://www.jump-results.com/OPEN/salon13/cdi1.pdf

 

Järjestäjä: http://www.salon-cheval.com/